Arap Konseyi Başkanı : 'Nükleer anlaşma vaatleri tek tutunağımız'

Sosyal Bilimler Arap Konseyi Başkanı Abdullah: "Körfez ülkelerinin tutunacağı bir şey varsa Trump'ın nükleer anlaşmayı iptal edeceğine ilişkin vaatleridir" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Arap Konseyi Başkanı : 'Nükleer anlaşma vaatleri tek tutunağımız'
Ortadoğulu siyasi uzmanlar ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın bölgede Rusya ile iş birliğine giderek terörle mücadeleye ağırlık vereceği ve Barack Obama döneminde bozulan Körfez ülkeleriyle ilişkilerde ilerleme sağlayacağı görüşünü dile getirdi.

ABD'deki seçim sonuçlarının bölgeye etkilerini değerlendiren Birleşik Arap Emirlikleri'nden Siyaset Bilimi Profesörü ve Sosyal Bilimler Arap Konseyi Başkanı Abdulhalik Abdullah, özellikle Körfez ülkelerinin yeni dönemden beklentilerine dikkati çekti.

Müttefikleri ABD'nin İran ile yakınlaşmasından Körfez ülkelerinin duyduğu rahatsızlığın altını çizen Abdullah, Trump'ın Obama'nın aksine İran'a açılmaktan kaçınacağına yönelik vaatlerini "Körfez ile ABD arasında daha iyi ve daha sağlıklı ilişkilerinin belirtisi" olarak yorumladı.

Abdullah, "Körfez ülkelerinin tutunacağı bir şey varsa Trump'ın nükleer anlaşmayı iptal edeceğine ilişkin vaatleridir. Bence Körfez ülkelerinde yaşayanlar özellikle bu sözü gerçekleştirip gerçekleştirmediğini izleyecek." diye konuştu.

Trump'ın seçim kampanyasında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı vaadine de değinen Abdullah, bunun gerçekleşmesine ihtimal vermediğini belirterek şunları söyledi:
"Trump'tan önceki altı başkan adayı seçim sürecinde ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayı vadetti, hiçbiri bunu gerçekleştiremedi. Bence Trump da bunu yapamayacak. Çünkü Birleşmiş Milletler kararları, ABD'nin taraf olduğu barış görüşmeleri var."

Lübnanlı gazeteci-yazar Makram Rabah da Trump'ın seçim sürecinde kamuoyu önünde böyle bir açıklamada bulunmasının Yahudi cemiyetini memnun ettiğini ancak vaadini gerçekleştirme ihtimalinin uzak olduğunu söyledi.

"İran'ı terörle mücadelede stratejik ortak görüyor"

Rabah, Trump döneminde ABD'nin Ortadoğu'da "Rusya ve İran ile terörizme karşı mücadelede iş birliği yapacağı" değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın kampanya döneminde Rusya ile iş birliğinden söz ettiğini hatırlatan Rabah, "Aynı zamanda, Trump'ın ekibi azınlıkların ittifakından da bahsediyor. Terörizmle mücadele konusunda Rusya ile iş birliğine yoğunlaşacak. Rusya vasıtasıyla Esed rejimini güçlendirebilir." ifadelerini kullandı.

Rabah, ABD'nin İran politikasında ise değişim beklemediğini aktararak, "Aynı şekilde İran'a açılmaya da devam edecek. Bence İran'ı terörle mücadelede stratejik bir ortak olarak görüyor." dedi.

Bu bakımdan İran ile nükleer anlaşmayı iptal etmesinin kolay olmadığını kaydeden Rabah, şöyle devam etti:
"ABD'de imzalanan anlaşmaların iptal edilmesi çok zordur. Dış politikada atacağı adımların kongreden onay alması gerekiyor. Dış politika ekibi bu konuda uzmanlardan oluşacaktır ve onu yönlendirecektir. Dış politikada köklü adımlar, genelde başkanlık dönemlerinin sonlarına doğru gerçekleşir."

Lübnanlı gazeteci, Trump'ın İran ile ilişkileri korumakla birlikte Körfez-Washington arasında açılan uçurumu da nispeten kapatacağı öngörüsünde bulundu. Rabah, "Obama döneminde Körfez ile ilişkiler öyle bir hal aldı ki daha kötüye gidemez. Trump'tan George W. Bush dönemindeki gibi (Suudi Arabistan'ı yöneten) Suud ailesiyle bir balayı dönemi bekleyemeyiz ancak ilişkiler daha iyiye gidebilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar