Arakanlı Müslümanlar çilesi bitmiyor

Myanmar ordusunun ve Budist rahiplerin işkence ve katliamlarına maruz kalan Arakan (Rohingya) Müslümanlarının çilesi tükenmek bilmiyor. Kimi ailesinin tamamını kimi eşini, çocuğunu, anne veya babasını katliama kurban verdi. Katliamdan kaçmayı başaran Arakanlılar komşu ülkelere sığınarak kurtulmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Arakanlı Müslümanlar çilesi bitmiyor

Yeni Şafak ekibi Myanmar ordusundan kaçarak komşu ülke Bangladeş'e sığınmaya çalışan Arakanlı Müslümanların yaşadıklarını gözlemledi. 

İşte Yeni Şafak ekibinin izlenimleri: 

Soykırım başladığından beri komşu Bangladeş’e en çok geçişin yaşandığı Cox’s Bazar şehrine 50 kilometre mesafedeki Naf Nehri kenarındayız. Nehrin üzerinden kaçak olarak karşıya geçen mültecilerin dramına şahit oluyoruz. Maungdaw bölgesinden Bangladeş sınırında günlerce saklandıktan sonra Naf Nehri’ni geçen Arakanlılar, askerlere yakalanma ya da mayınlara basma tehlikelerini atlattıktan sonra bulabildikleri sallarla karşı kıyıdaki 500 metrelik mesafeyi aşıyor.

‘TORUNUMU ŞEHİT ETTİLER’

Çile, bununla bitmiyor. Çünkü sınırdaki kamplara varabilmek için önlerinde yaklaşık 1 kilometrelik çamur yolculuğu var. Kimi hasta kimisi sakat kimi de yaralı.. Günlerce aç ve susuz kalan mültecilere dokunsanız ağlayacaklar. Tercümanımız Muhammet vasıtasıyla su seviyesinden yarım metre yükseklikte, 30-40 santimetre genişliğindeki balçıklaşmış çamur üzerinde konuşuyoruz. 82 yaşındaki Hatice teyze bir torununu askerlerin saldırıları sonucu kaybetmiş. Gözü yaşlı teyze, anlatırken o anları tekrar yaşıyor: “Askerler köyümüze biz uykuda iken geldiler. Erkekleri silahla vurdular. Kimisi yaralandı, kaçmaya çalıştı, kimi oracıkta yere düştü. Torunum Ömer de hemen gözümün önünde başından vuruldu. Onu orada bırakıp kaçtık, canımızı zor kurtardık. Günlerdir aç susuzsuz, ben yürüyemiyorum.”

270 bin oldu

Birleşmiş Milletler (BM), son iki haftada Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı sayısının 270 bine ulaştığını bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden yapılan açıklamada, Bangladeş’e gelen 130 bin Arakanlının kayıtlı kamplar ile Kutupalong, Leda ve Balukhali bölgelerindeki 3 derme çatma kampta yaşama tutunduğunu, 90 bin sığınmacıyı bölge halkının misafir ettiğini ve yaklaşık 50 bin sığınmacının da spontane olarak geçici kamplara yerleştiğini belirtti. Toplamda 270 bin Müslümanın ulaştığı Bangladeş’teki kampların aşırı kalabalık olduğu bildirilen açıklamada mevcut durumun ‘korkunç’ olduğu ifade edildi. Katliamdan kaçabilen Müslümanların açlık ve yorgunluktan ötürü bitkin durumda olduğu da kaydedildi.

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’ın Arakan eyaletinde ordu güçleri ile Budist çetelerin bölgede yaşayan Müslümanlara yönelik 25 Ağustos’ta başlattığı katliam zinciri sürüyor. Arakan bölgesini Müslümanlardan temizlemeyi amaçlayan Budistler, son 2 haftada 100’ün üzerinde köyü yaktı, çoğu kadın ve çocuk binlerce insanı da katletti. ‘Nobel barış ödüllü’ Aung San Suu Çii liderliğindeki ülkede yıllardır süregelen ve son haftalarda soykırım düzeyine erişen vahşet, bölgede eşine az rastlanır türden yürek yakıcı manzaralar yaşatıyor. Ateşe verilen köylerinde canlı canlı yakılmaktan kurtulabilen Arakanlılar çareyi ormanlık bölgelere sığınmakta bulurken, bunlardan bir kısmı da boğulma riskini göze alarak çıktığı yolculukta Naf Nehri’ni geçiyor ve Bangladeş’e ulaşıyor. Çaresiz durumdaki Müslümanları son bir haftadır sınırda kabul eden Bangladeş, Türkiye’nin girişimlerine dek sığınmacı kabul etmiyor ve Arakanlıları kaderine terk ediyordu. Sınırın mültecilere açılmasıyla birlikte yüzbinlerce Arakanlı, sığınma kamplarına alındı ancak aşırı yoğunluk nedeniyle bölgede açlık ve salgın hastalık tehlikesi sürüyor.

Çamurlar içinde

30-40 santimlik çamur tepesinin üzerinde düşe kalka yürüyoruz. Evlerinden kurtarabildikleri eşyalarını sırtlarına yüklemiş olan Arakanlılarda dikkatimizi çeken ortak nokta, hiçbirinin ayağında terlik ya da ayakkabı bulunmaması. Çocukların çoğu çamurlar içinde çıplak yürümeye çalışıyor. Günlerce aç ve susuz olmalarına rağmen Arakanlılar, vakur duruşlarını bozmamaya çalışıyor.

Soykırımı durdurun

Arakan’da Müslüman katliamını sürdüren Myanmar yönetimine dünyadan tepki yağıyor. Dün çok sayıda ülkede ve Türkiye’nin birçok ilinde Müslümanlar, Arakan’da yaşanan Budist vahşetini cuma namazı sonrası tel’in etti.

İslam dünyasına ‘hareket geç’ çağrısında bulunan milyonlar, Budist katliam çetelerine ‘soykırımı durdur’ uyarısı yaptı.

Kaynak: Yenişafak

Yorumlar