Apple, Çin’de açtığı patent davasını kaybetti

ABD’nin elektronik devi Apple şirketi, Çin’de bir hükümet kurumu ve teknoloji şirketine açtığı patent ihlali davasını kaybetti.Apple, Şanghay merkezli Zhizhen Internet Teknoloji şirketi ve Devlet Fikri Mülkiyet İdaresine bağlı Patent...

Google Haberlere Abone ol
Apple, Çin’de açtığı patent davasını kaybetti

ABD’nin elektronik devi Apple şirketi, Çin’de bir hükümet kurumu ve teknoloji şirketine açtığı patent ihlali davasını kaybetti.

Apple, Şanghay merkezli Zhizhen Internet Teknoloji şirketi ve Devlet Fikri Mülkiyet İdaresine bağlı Patent İzleme Komitesi’ni ses tanıma yazılımı "Siri"yle ilgili telif haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı ve Pekin’deki Birinci Orta Halk Mahkemesinde görülen davayı kaybetti. ABD’li şirket, temyize başvuracağını açıkladı.

Apple, "Biz Siri’yi tanıtmadan önce Zhizhen’ın patentinin olduğunun farkında değildik.’’ açıklaması yaptı ve Çinli şirketle irtibatta olacaklarını bildirdi.

Zhizhen, Apple'ı kendi ses sistemi patentini ihlal etmekten 2012 yılında dava etmişti. Çinli şirket, Siri’nin, kendi yazılımı olan “Xiao i Robot”un bir türü olduğunu iddia etmiş ve 2004'te patent için başvurduğunu ve 2006'da patent aldığını iddia etmişti.

Apple, bu durumu Çin'deki Patent İzleme Komitesine başvurmuş ancak komite de Çinli şirketi haklı bulunca ABD’li şirket hem komiteyi hem de Çinli şirketi dava etmişti.

Kendisi için vazgeçilmez bir pazar olan Çin’e dev atılım yapan Apple, 2012 yılında Shenzhen’daki “Proview Teknoloji” şirketine de “iPad” markası patenti nedeniyle de 60 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı.

Yine geçen hafta "Yishijia" adlı başka bir Çinli şirket, Apple’a, fikri mülkiyet hakkı ihlali ve haksız rekabetten 16 milyon dolar tazminat davası açmıştı.

CİHAN

Yorumlar