AP'nin ağır toplarından basın özgürlüğü uyarısı: ‘Vatana ihanet' kabul edilemez!

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) en kıdemli siyasetçilerinden Hannes Swoboda ve Alexander Graf Lambsdorff, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Taraf Gazetesi'ni vatana ihanetle suçlamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
AP'nin ağır toplarından basın özgürlüğü uyarısı: ‘Vatana ihanet' kabul edilemez!

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) en kıdemli siyasetçilerinden Hannes Swoboda ve Alexander Graf Lambsdorff, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Taraf Gazetesi'ni vatana ihanetle suçlamasına tepki gösterdi. Suçlamanın “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Swoboda, bu sözlerin gazetecilere gözdağı vermek manasına geldiğini belirtti. Lambsdorff ise Batılı demokrasilerden örnekler vererek basın hürriyetinin devletin güvenliğinden “genellikle” önde geldiğini, Erdoğan'ın sözlerinin ve Taraf'a açılan davaların “hata” olduğunu ve son gelişmelerin Türkiye hakkındaki endişelerini derinleştirdiğini kaydetti.

AP'nin en büyük ikinci grubu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) lideri Swoboda, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Taraf gazetesi ile muhabiri Mehmet Baransu'nun ihanetle suçlanmasının ardından 3 devlet kurumunun suç duyurusunda bulunmasının “son derece endişe verici” olduğunu vurguladı. Gazetecileri ihanetle suçlama taktiğinin, gazetelerde okuduklarını beğenmeyen siyasetçilerce sık sık kullanıldığına işaret eden Avusturyalı lider, “Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu gelişmeler Türk demokrasisi açısından iyiye işaret değil. Türkiye, Türk demokrasisi ve Türkiye'nin AB ilişkileri için çok kötü. Türkiye'nin imajını zedeliyor.” dedi.

HİZMET HAREKETİ NEDEN FİŞLENİYOR?

Hükümetin belgeleri yayımlayan gazete ve gazetecilere dava açması yerine gizli belgelerin nasıl korunacağına ilişkin düzenlemeleri elden geçirmesi gerektiğini kaydeden AP'nin en büyük 3. grubu Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkan Yardımcısı Lambsdorff, hür basının demokrasinin temel şartı olduğunun AK Parti yönetimince benimsenmediğini savundu.

Hizmet Hareketi ve diğer bazı İslami gruplara yönelik fişlemeleri gösteren belgenin “çok rahatsız edici” olduğunu söyleyen Alman liberal, “Türkiye'nin güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit kaynağı olmayan Hizmet Hareketi'nin takibi tamamen saçma. Bu Kuzey Irak'ta faal olan PKK ya da mesela İran'a Türkiye'nin gizli bilgilerini satan bir örgütle ilgili değil.” dedi. Cihan’a konuşan Lambsdorff, bu hadisenin hükümetin vatandaşlarını fişlediğini açıkça gösterdiğini, bu durumun “açık toplum” ile bağdaşmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Lambsdorff, 50 yıl önce ülkesi Almanya’da haftalık Der Spiegel Dergisi sahibi ve muhabirinin orduya ilişkin bir belge yayımladıkları için tutuklandıklarını; ancak bu kişilerin mahkeme önüne çıkar çıkmaz salıverildiklerini, benzer bir hadisenin 1960'larda ABD'de Pentagon belgelerini açıklayan Washington Post'un başına geldiğini; ama her iki olayda da hakimlerin basın hürriyeti ilkesine sahip çıktıklarını vurguladı. CİHAN

Yorumlar