AP'den, AB Ülkelerine Ermeni Çağrısı: Soykırım Olarak Tanıyın

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'ne üye tüm devletlere 1915 Ermeni techirini 'Soykırım' olarak tanıma çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
AP'den, AB Ülkelerine Ermeni Çağrısı: Soykırım Olarak Tanıyın

Avrupa Parlamentosu (AP) Avrupa Birliği'ne aza bütün ülkelere 1915 Ermeni techirini 'Soykırım' şekilde tanıma çağrısında bulundu. AP sebebi ile bugün Strasbourg'da oy çoğunluğuyla kabul edilen 'Dünyada İnsan Haklarının Durumu ve AB'nin Bu Konudaki Politikası' başlıklı raporun karar metninde, AB devletlerinden 1915 Ermeni techirini 'Ermeni soykırımı' şekilde tüzel planda tanımaları istendi.

Kararda, AB ülkeleri ve AB kurumlarına 'Ermeni soykırımının tanınmasına yardım sağlamaları' çağrısı da yer aldı.

24 NİSAN'I DA ANMA GÜNÜ OLARAK İLAN EDİLMESİNİ İSTEMİŞLERDİ

Avrupa Parlamentosu'nun sayıca en mühim grubu bulunan Hrıstiyan Demokratların Avrupa genelindeki çatı örgütlenmesi bulunan Avrupa Halk Partisi de (EPP) geçtiğimiz günlerde aynı bir karar almış ve 24 Nisan'ın AB kurumları sebebi ile 'Ermeni soykırımını anma günü' şekilde ilan edilmesini istemişti.

'ALMANLARI ÖRNEK ALIN'

EPP'nin kararında, Türkiye'den, 'İkinci Dünya Savaşı sonrası Federal Alman Cumhuriyeti'ni misal alarak tarihle yüzleşmesi ve Ermeni soykırımı gerçeğini kabullenmesi' istenmişti. EPP, Türk hükümetinden, geçtiğimiz yüzyılda Anadolu'da imha edilmiş ve ya kalıntı biçimine gelmiş Ermeni kültürel mirasının envanterini çıkarması ve 'tarihi Batı Ermenistan'da bulunan kilise, okul, kale, mezar bunun şeklinde eserleri restore edip, kullanılabilir kültürel ve dini firmalar biçimine getirmesini istek etmiş, bu mekanların Ermenilere iadesini istemişti. İade kapsamında Ermeni halkına Anadolu'ya dönme hakkı sağlanması da istek edilmişti.

TÜM AB ÜYELERİNE ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Parlamento'daki çok fazla sağcılar da geçtiğimiz günlerde sundukları bir karar teklifinde bütün AB üyesi ülkelere 'Ermeni soykırımını tanıma' çağrısında bulunmuştu. Aşırtı sağcıların karar teklifine imza atanlar içerisinde Fransız milliyetçi önder Marine Le Pen de var.

Avrupa Parlamentosu, 'Ermeni soykırımını' Türkiye'nin AET'ye (AB) resmen üyelik başvurusunda olduğu 1987 yılında tanımış ve o sene kabul ettiği kararda AET'nin 'Ermeni ve Yahudi soykırımlarını anmak' için hususi bir gün ilan etmesi önerisinde bulunmuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar