AP Vekili İsmail Ertuğ´dan vejetaryenler için inisiyatif

Avrupa Parlamenteri İsmail Ertuğ, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) vejetaryen ve vegan ürünlerin satışını daha sıkı denetlemeye yönelik bir yasama inisiyatifi başlattı.

Google Haberlere Abone ol
AP Vekili İsmail Ertuğ´dan vejetaryenler için inisiyatif

Avrupa Parlamenteri İsmail Ertuğ, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) vejetaryen ve vegan ürünlerin satışını daha sıkı denetlemeye yönelik bir yasama inisiyatifi başlattı. Daha önce 2011 yılında Avrupa Birliği’nin (AB) gıda maddeleri güvenliği ile ilgili düzenlediği yasada eksikliklerin olduğuna dikkat çeken İsmail Ertuğ, yayınladığı basın bildirisinde şu ifadelere yer verdi: "Şu anki yasa durumunda Avrupa çapında vejetaryen veya vegan bir ürünün tanımına dair standart bir kural yok. Mesela vejetaryen diye aldığınız bir elma suyu hayvani jelatin ile filtreleniyor ve bu ürünün ambalajında 'vejetaryen üründür' yazısı bile bulunabiliyor."

Ertuğ, daha çarpıcı bir örnek vererek, unun işlenmesinde domuz kılından kazanılan bir maddenin kullanılmasının mevcut yasalara göre hiç bir mahsurunun bulunmadığını söyledi.

"Avrupa çapında milyonlarca insan kişisel tercihi, inancı gereği ve sağlık nedeniyle vejetaryen veya vegan olarak beslenmeye dikkat ediyor" diyen Ertuğ, yasanın bu insanları aldatmaya ve istismara müsait olduğunun altını çizdi.

Ertuğ'un AP'de başlattığı inisiyatifi başarılı olursa, Parlamento Avrupa Komisyonu’na vejetaryen ve vegan ürünlerin tanımlanması ile ilgili düzenlemeye yönelik çağrı yapacak.

"Hedefimiz bu alanda Avrupa çapında tüketicileri korumak, üreticileri vejetaryen ve vegan beslenmeye yönelik mamüller üretmek için motive etmek" diyen Ertuğ, inisiyatifi için vekillerden imza toplamaya başladı. Ertuğ’un başlattığı 'Union Act' inisiyatifinin başarılı olması için meclisin salt çoğunluğuna ihtiyaç var.
CİHAN

Yorumlar