AP milletvekili Bozkurt'un GKA endişesi

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İşçi Partili (PvdA) milletvekili Emine Bozkurt, Türkiye-AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nda (GKA) belirsizlikler bulunduğuna dikkati çekti.

Google Haberlere Abone ol
AP milletvekili Bozkurt'un GKA endişesi

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İşçi Partili (PvdA) milletvekili Emine Bozkurt, Türkiye-AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nda (GKA) belirsizlikler bulunduğuna dikkati çekti. Bozkurt’un konuyla ilgili Avrupa Komisyonu’na sunduğu yazılı soru önergesine AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström cevap verdi.

Söz konusu anlaşmanın parafe edilmesinin ardından, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının oturum haklarında geriye gidiş olacağı ve en ufak bahane ile Türkiye’ye geri gönderilecekleri yönündeki endişelerini dile getiren Bozkurt’a yanıt veren Malmström, GKA’nın Türk vatandaşlarını endişelendirecek herhangi bir hüküm kapsamadığını ileri sürdü.
AB İçişleri Komiseri Malmström, GKA’nın yürürlüğe girmesiyle Avrupa’da yaşayan Türklerin durumunda hiçbir değişikliğin olmayacağını ifade etti. Malmström, oturum izni ve geri gönderme dahil anlaşmanın bu tür endişelere yol açmayacağını iddia etti. Malmström, Türk vatandaşlarının AB hukukuna göre kazanmış oldukları hakların hiçbir şekilde zarar görmeyeceği garantisi verdi.

Bozkurt tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Komisyon, Geri Kabul Anlaşması’nın metninde de yer aldığı üzere, bu anlaşmanın Türklerin 1963 Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması’ndan doğan, uzun süreli oturum sahiplerinin ve aile birleşimi dolayısıyla oturum izni almış olanların haklarına zarar vermeyeceğini garanti altına alıyor. Bu da demek oluyor ki anlaşma yürürlüğe girdikten sonra Türkiye’ye geri gönderilmesine karar verilen Türk vatandaşları hakkında, bu anlaşma olmasaydı da zaten aynı geri gönderme kararı verilecekti. Bütün bu hususları yazılı olarak açıklamanın yanı sıra Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu Temel Haklar Komitesi’nin ilgili oturumunda sorularım üzerine aynı garantileri sözlü olarak da vermiş ve konuyu bu sefer de komite mensubu tüm milletvekillerinin nezdinde açıklığa kavuşturmuştur.”

Emine Bozkurt, Avrupa Komisyonu’nun özellikle yabancı göçmenlere vermiş olduğu garantilerin çok önemli olduğunu, ancak üye devletlerin uygulamalarını takip etmeye devam edeceğini söyledi.

CİHAN

Yorumlar