AP: Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hamlesi riskli

Amerikan haber ajansı AP, 10 yıldan fazla iktidarda olan Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilerek ‘tek kişilik gösteri’ gücünü kaybedebileceğini öne sürdü.Erdoğan’ın, bir zamanlar çok güçlü görülen ordunun dişlerini söktüğünü,...

Google Haberlere Abone ol
AP: Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hamlesi riskli

Amerikan haber ajansı AP, 10 yıldan fazla iktidarda olan Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilerek ‘tek kişilik gösteri’ gücünü kaybedebileceğini öne sürdü.

Erdoğan’ın, bir zamanlar çok güçlü görülen ordunun dişlerini söktüğünü, yargıyı yeniden şekillendirdiğini ve basını da sindirdiğini yazan AP, “Şimdi gücünün zirvesindeyken, ülkenin en güçlü makamına dönüştürmek istediği cumhurbaşkanlığına aday oldu. Fakat Türkiye’nin halk tarafından seçilecek ilk cumhurbaşkanı olmaya yaklaşırken, yaptığı bu hamle ile gündemi kontrol edemeyeceği bir pozisyonda da kalabilir.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın ilk adımı cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesin sağlayarak attığı belirtilen yorumda, rakipsiz liderlik için cumhurbaşkanlığı yetkilerinin artırılması arzusunun ise büyük bir koalisyon kuramaması halinde akim kalacağı belirtildi.

Erdoğan’ın, aracılığıyla parlamentoyu da uzaktan kumanda edebileceği dost bir başbakana ihtiyacı olduğunu ifade eden AP, bu iş için belki de tek uygun aday olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu tür bir ilişkiyi reddettiğini hatırlattı. Gelecek yıl yapılacak genel seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanması için Erdoğan’ın güçlü bir parti liderine ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken AP, fakat bu kişinin de Erdoğan’dan bağımsız bir politika izlemesi ihtimalinin bulunduğunun altını çizdi. Haberde, Çankaya’ya çıka Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in işlerine karıştıkları eski partilerin ortadan kalktığına da vurgu yapıldı.

Haberde ayrıca, Çankaya’ya çıkması durumunda yolsuzluk soruşturmalarını atlatmasına yardımcı olan içişleri ve adalet bakanlıklarını artık kontrol edemeyeceği de vurgulandı. CİHAN

Yorumlar