Ankara'nın istediği oldu, PYD davet edilmedi

Suriye meselesinin masaya yatırlacağı 29 Ocak'taki Cenevre ziresine PYD'nin davet edilmediği örgüt tarafından da doğrulandı. Dün, davet beklediklerini açıklayan Müslim, bugün ise davet edilmediklerini ve katılmayacaklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Ankara'nın istediği oldu, PYD davet edilmedi

Sonhaberler.Com

İsviçre'nin Cenevre şehrinde 29 Ocak'ta toplanması beklenen Suriye zirvesine PYD'nin katılıp katılmayacağı konusu netleşmeye başladı. Zirveye katılacak gruplar konusunda Türkiye'nin en büyük çekincelerinden biri olan PYD konusunda Ankara'nın istediği oldu. Konuyla ilgili iki gün önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, PKK ile irtibatlı olduğu belirtilen PYD'nin masaya oturmasına karşı oldukları vurgulanmıştı. Ankara'nın çekincelerini dillendirmesinden sonra toplantıyı organize eden BM'den beklenen açıklama geldi. BM'den gelen açıklamada PYD'nin davet edilmeyeceği belirtildi. 

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, davet edilmeyi beklediklerini söylemişti; ancak Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, PYD'nin davet edilmeyeceğini açıkladı. Müslim, son olarak bugün yaptığı açıklamada toplantıya katılmayacaklarını doğruladı. 

Dün bir açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı, "BM Suriye Temsilcisi Mistura, PYD'nin Cenevre görüşmelerine davet edilmeyeceğini söyledi" dedi.

Cenevre'deki Suriye müzakereleri ile ilgili soru üzerine Fabius, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura davet mektuplarını gönderdi. Bana PYD'ye davet mektubu göndermediğini söyledi" dedi.

Fabius, Mistura'nın ayrıca Riyad merkezli muhalefetin müzakere grubunun başı olacağını, ancak diğer grupların da orada yer alabileceğini söylediğini aktardı.

TÜRKİYE'DEN BOYKOT TEHDİDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Strazburg'daki temasları sırasında bir televizyon kanalının canlı yayınında 29 Ocak'ta yapılacak Suriye'yle ilgili Cenevre görüşmelerine terör örgütü PYD'nin davet edilmesi halinde Türkiye'nin müzakereleri boykot edeceğini bildirmişti.

SALİH MÜSLİM DAVET EDİLMEDİKLERİNİ AÇIKLADI

PYD lideri Salih Müslim, İngiliz haber ajansı Reuters'a dün yaptığı açıklamada, "Cenevre görüşmelerine davet edilmeyi bekliyoruz" ifadesini kullandı. Müslim, "Davet edileceğiz, ancak hangi pozisyonda olacağını hala bilmiyoruz" dedi.

Müslim bugün yaptığı bir açıklamada ise Cenevre toplantısında katılmayacaklarını söyledi.

RUSYA TEPKİLİ

PYD'nin Cenevre toplantısına katılmasından yana olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'PYD Cenevre'de olmazsa toplantıdan beklenen sonuç çıkmaz' ifadesini kullandı.

TÜRKMENLER DE DAVET EDİLMEDİ

Öte yandan, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa, davetli listesinde hiçbir Türkmen temsilcinin olmadığını ifade etti.

"PYD YOKSA BİZ DE YOKUZ"

Öte yandan Demokratik Suriye Konseyi (SDC) Eş Başkanı Heysem Menna, "PYD yoksa biz de yokuz" yönündeki söylemini sürdürdü. Menna, Müslim ile Konsey'in diğer eş başkanı İlham Ahmed Cenevre'ye davet edilmediği takdirde kendisinin de görüşmelere katılmayacağını açıkladı.

 

 

 

Yorumlar