Angela Merkel: NATO olarak güvenliğimizin korunması için her şey yapılacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile başkent Berlin'de bir araya geldi. Rusya'yı uyaran Merkel-Rasmussen ikilisi, “NATO olarak gerekli görülen her türlü adıma açığız.” restini çekti. “Baltık...

Google Haberlere Abone ol
Angela Merkel: NATO olarak güvenliğimizin korunması için her şey yapılacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile başkent Berlin'de bir araya geldi. Rusya'yı uyaran Merkel-Rasmussen ikilisi, “NATO olarak gerekli görülen her türlü adıma açığız.” restini çekti. “Baltık Devletleri ile Polonya'nın kendilerini Rusya tarafından tehdit edilmiş gibi hissettiklerinin” altını çizen Merkel'in şu ifadesi de dikkat çekti: “NATO olarak güvenliğimizin korunması için daha nelerin yapılabileceği konusunu görüşeceğiz.”

Ukrayna ordusunun Rusya yanlısı ayrılıkçı silahı birliklere mensup 250 kişiyi öldürdüğü iddiası üzerine daha da derinleşen Ukrayna krizi, barış inisiyatiflerine öncülük eden Almanya'yı bir kez daha hareketlendirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin'i Berlin'e davet etti.

Başbakan Angela Merkel'in hafta başında Rusya, Ukrayna ve Fransa liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinin de Ukrayna krizinden çıkış arayışlarına önemli katkılar sağladığı biliniyor.

Doğu Ukrayna'nın Slavyansk şehrinde odaklaşan çatışmaların Ukrayna-Rus savaşına dönüşmesinden çekinen Almanya'nın Ukrayna zirvesi öncesi NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile de istişare toplantısı gerçekleştirmesi dikkat çekti. Başbakan Angela Merkel, Rasmussen ile Federal Başbakanlıkta görüştü. Merkel-Rasmussen ikili görüşmesi sonrası yapılan basın açıklamasında çatışmaların sonlandırılması ve Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı güçlere baskı yaparak etkin rol üstlenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamasında Rusya'yla “büyük sorunlar” yaşadıklarını ifade eden Angela Merkel, “Rusya ile ilişkiler kötüleşti. Kırım'ın işgali ve doğu Ukrayna'ya müdahaleler yaşanan büyük sorunlar arasında yer alıyor. Olmak istediğimiz yerde maalesef daha değiliz.” dedi. AB üyesi Letonya, Estonya ve Litvanya'dan oluşan “Baltık Devletleri ile Polonya'nın kendilerini Rusya tarafından tehdit edilmiş gibi hissettiklerinin” altını çizen Merkel'in şu ifadesi ise dikkat çekti: “NATO olarak güvenliğimizin korunması için daha nelerin yapılabileceği konusunu görüşeceğiz.”

Merkel, “Almanya olarak Avrupa hava sahasının denetlenmesi için sağladığımız katkılar daha da artırılacak.” diyerek Rusya'ya göndermelerde bulundu.

RASMUSSEN'DEN ÜSTÜ KAPALI TEHDİT

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise yaptığı açıklamada, “Rusya, güvenliğimizi tehdit ediyor.” diyerek, üstü kapalı olarak “Ne gerekiyorsa, o yapılacaktır.” tehdidinde bulundu. “Kimse Soğuk Savaş dönemine dönmek istemiyor. Soğuk Savaş dönemindeki gibi ayrıştırıcı çizgiler artık oluşturulamaz.” diyen Rasmussen, “NATO'nun savunma planlarının yeniden gözden geçirileceğini” belirtti.

NATO birliklerinin Polonya'ya konuşlandırılması ile ilgili soruya “NATO olarak gerekli görülen her türlü adıma açığız.” cevabını veren Rasmussen, “50 yıl öncesine kıyasla her gün daha da tehlikeli olan bir dünyada yaşıyoruz.” ifadesini kullandı. Rasmussen ayrıca, NATO'nun “gerekli olduğunda elinde bulunan savunma planını değiştirebileceği veya yeniden hazırlayabileceği” göndermesinde de bulundu.

RUSYA TEHDİT ETMİŞTİ

Bu arada ateşkes anlaşması sonrası Rusya yanlısı ayrılıkçı birliklere karşı “Saldıracağız ve ülkemizi kurtaracağız.” açıklamasında bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'ya Rusya sert tepki göstermişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şiddetle ilgili “sorumluluğun tamamının” Poroşenko'da olduğunu belirtmiş, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “yeni kanların dökülebileceği” tehdidinde bulunmuştu. CİHAN

Yorumlar