Anavatan Partisi: Timoşenko serbest bırakıldı

Anavatan Partisi’nin (Batkivşina) resmi twitter hesabından eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko’nun serbest bırakıldığı duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Anavatan Partisi: Timoşenko serbest bırakıldı

Anavatan Partisi’nin (Batkivşina) resmi twitter hesabından eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko’nun serbest bırakıldığı duyuruldu.

Timoşenko tutuklu olarak tedavi gördüğü ülkenin doğusundaki Harkiv şehrindeki hastaneden bir araçla ayrıldığı bildirildi.

Anavatan Partisi’nin lideri Arseniy Yatesenük’ün Timoşenko ile parlamentoda telefon görüşmesi yaparken çekilen bir fotoğraf da yayınlandı.


TİMOŞENKO’NUN TUTUKLULUK HİKÂYESİ
Ukrayna ile Rusya arasında 2009’da imzalanan doğalgaz anlaşmasında ülkesini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 Ağustos 2011’de gözaltına alınan eski Ukrayna Başbakanı ve Anavatan Partisi lideri Yuliya Timoşenko, 2011 yılı Ekim ayında tutuklanmıştı.

Timoşenko, hakkındaki kararın iptali için Kiev Temyiz Mahkemesi’ne gitti ancak, 23 Aralık 2011’de temyiz verilen kararda değişiklik yapmadı. 30 Aralık 2011’de Timoşenko, Harkiv şehrinde bulunan Kaçanov Hapishanesi’ne götürüldü.

Hapishanede bel rahatsızlığı geçiren Timoşenko, Ukraynalı doktorlara güvenmediğini belirterek bağımsız doktorların yardımını talep etti. Fakat Ukrayna devleti Timoşenko'nun bu talebini geri çevirdi ve 20 Nisan 2011’de Harkiv'deki bir hastaneye sevk etti. Timoşenko ise hastaneye güç kullanarak götürüldüğünü iddia etti. Bunun üzerine Ukraynalı basınında Timoşenko’nun kolları ve karın bölgesinde morlukları gösteren fotoğraflar çıktı.

Hapishane idaresi ve savcılık eski Başbakan Timoşenko’ya şiddet uygulanmadığını açıkladı. Bu gelişmeler üzerine Timoşenko açlık grevi yaptı.
Sürecin devamında 4 Mayıs 2012’de bir Alman kliniği doktorları gözetiminde Timoşenko, Harkiv şehrindeki bir hastanede tedavi görmeye başladı.

9 Mayıs 2012’den bu tarafa Timoşenko'nun hastanede Alman doktorların gözetiminde tedavisi devam ediyor. Alman tarafı Timoşenko’yu defalarca Almanya’da tedavi etmeyi teklif etti.
Akrabaları ve avukatları sürekli olarak Timoşenko’nun yurt dışına çıkması ve ameliyat olması için baskı yapmasına rağmen Ukraynalı yetkililer, tutukluların yurtdışında tedavi edilemeyeceğini böyle bir işlemin kanunda yeri olmadığını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Nikolay Azarov, hapiste bulunan Timoşenko’nun Rusya ile imzaladığı doğalgaz anlaşması nedeni ile ülkesinin kaybının 15 milyar Euro’ya ulaştığını söylemişti.

Ülkede üç aydır devam eden süreçte ise hem batılı ülkeler hem de muhalefet Timoşenko’nun serbest bırakılması için iktidara baskı yapmıştı.
Bugün ise parlamentoda alınan karar ile Timoşenko’nun serbest kalmasının önü açıldı.

CİHAN

Yorumlar