Anastasiadis: Kıbrıs müzakerelerinde 19 maddede görüş ayrılığı var

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis bugüne kadar gerçekleştirilen müzakere sürecini değerlendirdi. Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafıyla 19 maddede görüş ayrılığı olduğunu açıkladı. Anastasiadis, Nikos Anastasiadis’in, KKTC Cumhurbaşkanı...

Google Haberlere Abone ol
Anastasiadis: Kıbrıs müzakerelerinde 19 maddede görüş ayrılığı var

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis bugüne kadar gerçekleştirilen müzakere sürecini değerlendirdi. Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafıyla 19 maddede görüş ayrılığı olduğunu açıkladı.

Anastasiadis, Nikos Anastasiadis’in, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun hazır yakınlaşmaların bulunduğu şeklindeki ısrarı üzerine, içeriğinde 19 maddelik görüş ayrılığının bulunduğu bir belge sunduğu öğrenildi. Görüş ayrılığı olan 19 noktanın, Kıbrıs Türk tarafının gelişim halindeki müzakerelerde sunduğu tezlerle, Talat-Hristofyas müzakerelerindeki görüş birlikleriyle aynı olmadığı belirtildi.

Rum basınına yansıyan haberlere göre de Eroğlu’nun Anastasiadis ile olan görüşmelerde sadece yazılı metin okumakla sınırlı kaldığını, geriye kalan konuları ise müzakerecilere havale ettiği ileri sürüldü.

Üzerinde anlaşma sağlanmayan bazı konular arasında Kıbrıslı Türklerin, güven yaratıcı önlemleri içerisinde, KKTC sakinlerinin organize bir şekilde veya istedikleri zaman Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret etmelerinin bulunduğu ifade edilirken, Kıbrıslı Türklerin ayrıca Kıbrıslı Rumlara, KKTC üzerinden, Türkiye ile ticaret yapması ve Türkiye’den turist getirilmesi kolaylığının sağlanmasının da bulunduğu bildirildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakerelerde beş sınır kapısının daha açılmasını önerdiğini ancak Kıbrıs Türk tarafının bunlardan sadece Lefke’deki sınır kapısının açılmasını kabul ettiği öne sürüldü.

ÖZERSAY: MÜZAKERECİLİK GÖREVİMİ BIRAKABİLİRİM

Eroğlu-Anastasiadis anlaşmazlığının yanı sıra, Eroğlu adına müzakereleri yürüten Kudret Özersay, müzakere sürecinden umut görmezse, görevini bırakabileceğini söyledi. Özersay, “Sırf müzakerecilik için bu görevi yürütmeyeceğim. Süreçte sonuç alınamayacağına inanırsam, o noktada istifa etmekten çekinmem." dedi.

Kudret Özersay, her şeye rağmen süreçle ilgili az da olsa bir umudunun olduğunu ve önümüzdeki aylarda konunun daha da netleşeceğini kaydetti. Özersay, BM’nin yeni bir özel danışman atayabileceğine ve Birleşmiş Milletler’in süreçteki rolünün artmasının önemine dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar