Anadolu’nun zengin kültürüne İsviçreliler hayran kaldı

Tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu, asırlardan bu yana gelen zengin kültürel birikimini şimdilerde kültür festivalleri ile Avrupa insanına tanıtıyor. Son yıllarda Avrupa’nın birçok farklı şehirlerinde büyük...

Google Haberlere Abone ol
Anadolu’nun zengin kültürüne İsviçreliler hayran kaldı

Tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu, asırlardan bu yana gelen zengin kültürel birikimini şimdilerde kültür festivalleri ile Avrupa insanına tanıtıyor. Son yıllarda Avrupa’nın birçok farklı şehirlerinde büyük beğeni toplayan Anadolu festivallerinden biri bu yıl ilk kez İsviçre’nin başkenti Bern’de yapıldı. Şehir merkezine kurulan 700 metrekarelik devasa çadır içinde sergilenen ebru, cam üfleme, halı dokuma ve kaligrafi sanatlarına hayran kalan İsviçreliler aynı zamanda İsviçre geleneklerinden olan Alphorn ve halk dansları gösterileri ile kültürler arası kaynaşmanın en güzel örneklerine şahit oldu.

‘Bernatolien’ olarak adlandıran festivalin ev sahipliğini Diyalog Enstitüsü ile birlikte Plattform kültür derneği üstlendi. İsviçre Federal Parlamentosu'na yürüyüş mesafesinde kurulan çadır içine aynı zamanda Anadolu mutfağının birbirinden farklı lezzetleri İsviçreli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuldu. Festivalde görev alan ve yazdığı Selçuklu Mutfağı yemek kitabı ile dünyanın en iyi yemek kitabı ödülüne sahip Şef Ömür Akkor’un canlı olarak yaptığı beş asırlık 'cennet çamuru' tatlısı büyük ilgi topladı.

Bern Belediye Başkanı Alexander Tschäppät’ın açılış konuşması ile başlayan festival iki gün sürdü. İlk gün stantlarını gezen belediye başkanı, ebru ve kaligrafi sanatlarına hayran kaldığını dile getirdi.

HİZMET GÖNÜLLÜLERİ KÜLTÜR ELÇİLİĞİ YAPIYOR

Aynı zamanda Federal Meclis’te milletvekilliği görevini de yürüten deneyimli siyasetçi “İsviçrelilerin Türk kültür ve yaşantısını öğrenmesini önemsiyorum. Aynı şekilde Türklerin de İsviçre kültürünü daha yakından tanıması önemli. İki kültürün insanları birbirini daha yakından tanımaları uyum sürecini geliştirir. Anadolu festivali gibi şenlikler toplumun kaynaşmasında büyük hizmet görüyor. Ortak yaşamımız birbirimizi tanıdıkça güzelleşiyor.” ifadelerini kullandı. Bütün stantları tek tek gezen belediye başkanı ebru sanatından etkilendiğini dile getirdi.

Almanya’nın Frankfurt şehrindeki bir yüksekokulda ebru dersi veren Orhan Erdoğan, yaptığı motiflerle bu güzel sanatı İsviçrelilere anlatma fırsatını buldu. ‘Bernatolien’ şenliğine katılmak için İstanbul’dan gelen cam üfleme ustası Harun Veysel Gümüş, belediye başkanına cam üfleme sanatını gösterdi. Başkent Bern’in dünyaya açık bir şehir olduğunu vurgulayan başkan Tschäppät, “Bernatolien çok güzel bir şenlik oldu. İnsanların ilgisi çok büyük, çok sayıda ziyaret eden vatandaşımızı gördüm. Türkiye kısa sürede çok iyi tanıtılıyor.” diyerek program hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

ALPLERİN ENSTRÜMANI ‘ALPHORN’

Binlerce kişinin ziyaret ettiği kültür festivalinin Alp dağlarına has bir müzik enstrümanı da tanıtıldı. Alphorn ismindeki enstrümanı tanıtan sanatçı, “Alphorn tamamen ağaçtan yapılan bir müzik enstrümanı. Alp dağlarındaki çobanlar 16. yüzyılda Alphorn’u çalmaya başlayınca yeni bir müzik kültürümüz doğdu. Alphorn’un uzunluğuna göre farklı notalar çalabiliyoruz. Enstrüman eskiden tek çalınıyordu fakat son yıllarda Alphorn grupları oluştu.” dedi.

KUKLA GÖSTERİSİ MEST ETTİ

Vav Sanat Merkezinden kukla ustası Hakan Arısoy’un sahnelediği kukla gösterisi ise başta çocuklar olmak üzere davetlilerden büyük ilgi gördü. CİHAN

Yorumlar