Amerikan Savaş Gemisi Karadeniz'e Geliyor

Pentagon kaynaklarına göre Amerikan deniz kuvvetlerine ait bir savaş gemisi daha Perşembe gününe kadar boğazlardan geçerek Karadeniz’e ulaşacak.

Google Haberlere Abone ol
Amerikan Savaş Gemisi Karadeniz'e Geliyor



Amerikan güdümlü füze destroyerı USS Donald Cook’un İspanya’dan yola çıktığı beliritldi. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından bölgeye gönderilen dördüncü Amerikan savaş gemisi olan USS Donald Cook, aegis füze savunma sistemleri ile donatılmış ve Tomahawk füzeleri ile geliştirilmişti.

Ukrayna krizinin başladığı ilk günlerde bölgeye giden USS Tuxton destroyerinin Karadeniz’de görev süresi uzatılmış ve 21 Mart’ta bölgeden ayrılmıştı.

Moskova ise Karadeniz’e gelen Amerikan savaş gemileri nedeni ile Türkiye’ye nota vermişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan meslektaşı ile birlikte yaptığı basın toplantısında Amerikan savaş gemilerinin Montrö Sözleşmesi’nde belirlenen süreyi aşmaları ve belirlenen tonajı aşmaları nedeni ile Türkiye ve Amerika’nın dikkatini çekmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye'yi Montrö Anlaşması'na aykırı olarak ABD savaş gemilerine Karadeniz'de 3 haftadan fazla kalma imkanı tanıdığı ve sözleşmenin belirlediği tonajlardan daha ağır gemilere geçiş izni vermekle suçlaması, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkileri germişti.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Lavrov'un bu iddialarını bir nota ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na ileterek, Ankara'dan izahat istedi. Ankara'da Rusya'nın bu talebine nota ile karşılık vererek, söz konusu iddianın gerçek olmadığını bildirdi. Türk yetkililer, Boğazlar'dan geçerek Karadeniz'e çıkan kıyıdaş olmayan ülke gemilerinin (ABD) Montrö'ye aykırı şekilde 3 haftadan fazla Karadeniz'de kalmadıklarını ve tonajlarının da anlaşmaya uygun olduğunu söylediler.

Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili açıklamasında, "Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni 78 yıldır titizlikle uygulamaktadır. Montrö Sözleşmesi’nin uygulanması bağlamında Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı'na atfen basına yansıyan iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Ankara’daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği tarafından Bakanlığımıza da iletilmiş olan bu iddialara gerekli yanıt esasen verilmiştir." açıklaması yapmıştı.

Yorumlar