Amerikan istihbaratı 11 Eylül sebebiyle Almanları dinlemiş

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski istihbarat elemanlarından Edward Snowden’ın Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) istihbarat biriminin yaptığı gizli dinlemeleri ifşa etmesinin ardından yaşanan tartışmalar bitmek bilmiyor.Son olarak ABD’li...

Google Haberlere Abone ol
Amerikan istihbaratı 11 Eylül sebebiyle Almanları dinlemiş

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski istihbarat elemanlarından Edward Snowden’ın Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) istihbarat biriminin yaptığı gizli dinlemeleri ifşa etmesinin ardından yaşanan tartışmalar bitmek bilmiyor.

Son olarak ABD’li gizli istihbarat uzmanı Thomas Drake, Almanya’nın NSA’nın dinlediği ülkeler listesinde en üst seviyelerde olduğunu söyledi. Drake ve eski meslektaşı William Binney’in Federal Meclis’in kurduğu NSA Komisyonu’nda Perşembe günü ifade vermeye davet edildiği kaydedildi.

Konu hakkında Spiegel dergisine konuşan eski NSA çalışanı Drake, Almanya’nın 11 Eylül 2001 yılındaki terör saldırılarından dolayı ‘dinlenen birinci ülke’ konumuna geldiğini ifade etti.

ABD istihbarat biriminin, söz konusu saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin Almanya’da yaşamalarına, saldırı hazırlıkları yapmalarına ve iletişim halinde olmalarına rağmen Alman yetkililerin bunun farkına varamamasından dolayı Almanları cezalandırmak istediğini savundu.

Bu nedenle NSA’nın Alman dış istihbarat dairesi BND ile ilişkilerini daha da derinleştirip yapılan çalışmalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istediğini kaydetti.

Drake, Almanya’nın ABD öncülüğünde 2000′li yıllarda kurulan özel casusluk birimi ‘Five Eyes’ın İngiltere ve Avustralya gibi resmi üyesi olmasa da çok önemli bir partneri olduğunun altını çizdi.

Bu arada Cuma günü NSA’nin yayınladığı şeffaflık raporunda geçen yıl 89 bin 138 yabancı hedefin dinlendiği belirtildi. Bu bağlamda kişi ve grupların internet ve telefon görüşmeleri dinlenmiş.

NSA’nın dünya genelinde yaptığı gizli dinlemeleri yaklaşık bir yıl önce Snowden ifşa ederken, NSA’nın aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bulunduğu önemli siyasileri de dinlediği ortaya çıkmıştı.

ALMAN CASUSLAR SUİKASTLARI UCUZ ATLATTI

Tüm bu yaşananlara rağmen ülkelerin stratejik çalışmaları için casusluk ve gizli dinleme çalışmalarının kaçınılmaz olduğu görülüyor.

Focus dergisi dünyanın farklı ülkelerinde casusluk yapan Alman istihbarat elemanlarının bu yılın ilk yarısında çok sayıda suikast girişiminden kurtulduklarını duyurdu.

Buna göre Yemen’de görev alan iki BND çalışanı on metrelik mesafeden atılan kurşunlardan ağır yaralı kurtulmuş. İki çalışan, daha sonra Alman Büyükelçiliği’ne ait alana girip hayatlarını kurtarmış.

Suudi Arabistan da ise Ocak ayında aşırı dincilerin 3 BND çalışanını takip edip ateş açtıkları bildirildi. Ajanların kullandığı aracın ateş aldığı ve ajanların bir köye saklandıkları belirtildi.

Afganistan’da görev alan Alman ajanların ise çok sayıda bombalı saldırıdan kurtuldukları açıklandı.

BND’nin verilerine göre Alman dış istihbaratı dünya genelinde 30 adam kaçırma eyleminin bitirilmesine ve dört çocuk kaçırma olayında saldırganların yerinin tespit edilmesinde önemli görev üstlendi. CİHAN

Yorumlar