Amerikaların çoğu İsrail’den çok Hamas’ı suçluyor

İsrail’in Gazze saldırıları sürerken, dünyaca ünlü araştırma kuruluşu Pew Research’ün yaptığı araştırma, Amerikan kamuoyunun yüzde 40’ının yaşanan olaylarda Hamas’ı, yüzde 19’unun ise İsrail’i sorumlu tuttuğunu ortaya...

Google Haberlere Abone ol
Amerikaların çoğu İsrail’den çok Hamas’ı suçluyor

İsrail’in Gazze saldırıları sürerken, dünyaca ünlü araştırma kuruluşu Pew Research’ün yaptığı araştırma, Amerikan kamuoyunun yüzde 40’ının yaşanan olaylarda Hamas’ı, yüzde 19’unun ise İsrail’i sorumlu tuttuğunu ortaya çıkardı.

24-27 Temmuz günleri arasında 1005 yetişkin Amerikalı arasında yapılan araştırmaya göre, Amerikalıların sadece yüzde 25’i İsrail’in tutumunu aşırı bulurken, yüzde 35’i İsrail’in uyguladığı şiddeti haklı, yüzde 15’i ise ölçülü buluyor. Cumhuriyetçilerin yüzde 60’ının olaylardan Hamas’ı sorumlu tuttuğu belirtilirken; Demokratların da kendi içlerinde bölündüğü ifade ediliyor. Buna göre Demokratların yüzde 29’u Hamas’ı, yüzde 26’sı İsrail’i, yüzde 18’i ise her iki tarafı da suçlu buluyor.

Pew Research’ün araştırmasına göre, Amerikalıların İsrail’e olan sempatisi 1970’lerden bu yana ilk kez bu denli artmış gözüküyor. Cumhuriyetçilerin yüzde 73’ü Filistin’le kıyaslandığında İsrail’e sempati beslerken, bu oran bağımsızlarda yüzde 45, Demokratlarda ise yüzde 44 oranında.

Amerikan toplumunda İsrail-Filistin anlaşmazlığı konusundaki ayrışma demografik bağlamda da göze çarpıyor. Buna göre, beyazların yüzde 40’ı İsrail’in tutumunu onaylarken, siyahlar ve Hispanikler’de bu oran yüzde 36-35 aralığında.

Araştırmaya göre İsrail’e sempati besleyenlerin çoğunluğunu gençlere oranla yaşlı Amerikalılar oluşturuyor. Buna göre, yaşı 50’nin üzerinde olanların yüzde 39’u İsrail’in uyguladığı şiddeti onaylarken, yüzde 22’si İsrail’in aşırıya kaçtığını düşünüyor. Yaşı 50’nin altında olan Amerikalıların yüzde 33’ünün İsrail’i onayladığı, yüzde 29’unun ise İsrail’in aşırıya kaçtığı görüşünde olduğu belirtildi.

CİHAN

Yorumlar