Amerika, Türkiye'yi Kınama Tasarısı Mı Çıkaracak?

Senatoya Twitter ve YouTube’un kapatılması ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar sebebiyle Türk hükümetini kınama çağrısı içeren bir karar tasarısı sunuldu.

Google Haberlere Abone ol
Amerika, Türkiye'yi Kınama Tasarısı Mı Çıkaracak?

ABD Senato Dışilişkiler Komitesi Üyesi ve Avrupa İlişkileri Alt Komitesi Başkanı Senatör Chris Murphy ve Senato Dışilişkiler Komitesi Üyesi Ron Johnson, ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'ya Twitter ve YouTube’un kapatılması ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar sebebiyle Türk hükümetini kınama çağrısı içeren bir karar tasarısı sundu.

Ortak yazılı basın açıklamasıyla duyurulan karar tasarısında özgür basın ve ifade özgürlüğünün demokrasi ve açık toplumun temel ilkelerinden olduğu vurgulandı. Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Freedom House gibi saygın düşünce kuruluşların Twitter’ın yasaklanmasının ardından Türk hükümetini kınadığı belirtildi. Tasarıda ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün birkaç sayıda tweet atmak suretiyle yasaklamaya karşı koyması hükümetin eylemini sorgular hale getirdiğine dikkat çekildi.

Açıklamada tasarıya ilişkin görüşlerini dile getiren Senatör Murphy, modern ve meşru demokrasilerin temel taşının basın özgürlüğü olduğunu vurguladı. Sosyal medya sitelerinin iletişimdeki önemine değinen Murphy, “YouTube ve Twitter gibi sitelerin kapalı kalmasına izin vermek suretiyle Başbakan Erdoğan kendi mahkemesinin kararına meydan okuyor. Eğer Türk hükümeti Avrupa Birliği’ne muhtemel bir entegrasyon yolunda ilerlemek istiyorsa tutumunu değiştirmeli ve Türk halkının temel demokratik özgürlüklerini uygulama haklarına saygı duymalı” ifadelerini kullandı.

Senatoya sunulan karar tasarısında aşağıdaki ifadeler yer alıyor:

ABD Senatosu,

1. Türk hükümetini basın, ifade ve internet özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar sebebiyle kınıyor.

2. Teknoloji ve sosyal medya sitelerinin bağımsız gazetecilik ile halkın iletişimi ve bilgiye ulaşması noktasında kritik rolü olduğunu vurguluyor.

3. İnternet özgürlüğü temelinde ABD hükümetinin demokrasi ve dünya genelinde iyi yönetimin teşvikine yönelik girişimlerini bir kez daha teyit ediyor.

4. Türk hükümetine bir an önce basın özgürlüğü ve sosyal medyaya yönelik kısıtlamalara son vermesi ve Twitter’a erişimi açma çağrısı yapıyor.

Yorumlar