Alzheimer tanısında yeni gelişme

Bilim insanları Alzheimer hastalığı tanısına yardımcı olabilecek yeni bir tür protein buldu. Hastalık için alternatif ilaç ve tedavi yolları açacağı düşünülen bu yeni protein, beyindeki plak ve düğümlere neden olan amyloid and tau proteinlerinden...

Google Haberlere Abone ol
Alzheimer tanısında yeni gelişme

Bilim insanları Alzheimer hastalığı tanısına yardımcı olabilecek yeni bir tür protein buldu. Hastalık için alternatif ilaç ve tedavi yolları açacağı düşünülen bu yeni protein, beyindeki plak ve düğümlere neden olan amyloid and tau proteinlerinden farklı.

Danimarka’nın Kopenhag şehrinde gerçekleşen Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sunulan bu yeni araştırmanın, beyninde plak ve düğüm olmasına rağmen, neden birçok insanın hastalık belirtisi göstermediği sorusuna da cevap olabileceği belirtiliyor.

Mayo Kliniği’nde, TDP-43 adı verilen bu yeni beyin proteini üzerindeki araştırmayı yürüten Dr. Keith Josephs, “Eğer bu ülkede 2 milyon Alzeheirmerlı dolaşıyor ve hiçbir belirti göstermiyorsa, ne kadar yaygın olduğunu siz düşünün.” şeklinde konuştu. Yeni proteinin riski gösterme konusundaki etkisine değinen Josephs, “Eğer sizde bu protein varsa, belirtilerin olması da garantidir. Eğer yoksa, yüzde 20 ihtimal hasta olsanız dahi belirtileri göstermezsiniz.” dedi.

Klinikte bunama üzerinde araştırma yapan bilim insanları toplam 342 beyin üzerinde incelemelerde bulundu. Ölmeden önce hiçbir bunama belirtisi göstermeyen bu kişilerin hepsinin beyninde amyloid plağı tespit edildi. Protein olmayanların sadece yüzde 81’ine karşılık, protein olan kişilerin yüzde 98’i bunama belirtisi gösterdi.

Araştırmada yer almayan Chicago Northwestern Üniversite’sinden Alzheimer uzmanı Dr. Eileen Bigio ise Alzheimer’da rol oynadığı savunulan protein ile ilgili sonuçların son derece etkileyici olduğunu söyledi.

CİHAN

Yorumlar