Almanya'nın eski içişleri bakanı hakkında soruşturma

Berlin Savcılığı, eski Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich hakkında soruşturma başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'nın eski içişleri bakanı hakkında soruşturma

Berlin Savcılığı, eski Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich hakkında soruşturma başlattı. Friedrich'in, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) ihraç edilmesi gündemde olan eski Federal Milletvekili Sebastian Edathy ile ilgili soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gündeme gelmişti. Bu şüpheden dolayı savcılığın bu haftanın başında Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’e başvurduğu ortaya çıktı. Federal Meclis’e başvuru yapılmasından 48 saat sonra karşı çıkılmadıkça milletvekilinin dokunulmazlığı kalkmış oluyor.

Ancak Federal Milletvekili hakkında soruşturma başlatılabilmesi için savcılığın Federal Adalet Bakanlığı’na başvurması gerekiyor. Adalet Bakanlığı başvuruyu incelemeden Federal İçişleri Bakanlığı'na yönlendiriyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bundan gazete aracılığıyla haberdar olduğunu, Berlin Savcılığı’ndan ise herhangi bir başvuru gelmediğini söyledi. Bakanlığa başvuru gelmesi durumunda de Maiziere’nin Friedrich hakkında soruşturma yapmasına karşı çıkması beklenmiyor.

Dönemin Federal İçişleri Bakanı olan Friedrich, Hannover Savcılığı’nın Edathy hakkındaki hazırlık soruşturması yürüttüğünü SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’e söylemişti. Gabriel ise Frank-Walter Steinmeier ile Thomas Oppermann’ı bilgilendirmişti. Bu detayların ortaya çıkmasından sonra Friedrich soruşturmanın gizliliğini ihlal etmekle suçlanmış, Başbakan Angela Merkel tarafından yeni görevi olan tarım bakanlığından istifaya zorlanmıştı.
CİHAN

Yorumlar