Almanya'nın bir eyaletinden Suriye'ye 110 kişi savaşmaya gitmiş

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinden 110 gencin 2012-2013 yıllarında Irak-Şam İslam Devleti saflarında savaşmak için Suriye'ye gittiği açıklandı.Kaçma riski olduğu belirtilen 26 gencin ülkeyi terk etmeleri yasaklansa da yakın...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'nın bir eyaletinden Suriye'ye 110 kişi savaşmaya gitmiş

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinden 110 gencin 2012-2013 yıllarında Irak-Şam İslam Devleti saflarında savaşmak için Suriye'ye gittiği açıklandı.

Kaçma riski olduğu belirtilen 26 gencin ülkeyi terk etmeleri yasaklansa da yakın zamanda bu gençlerin yedisinin de Almanya’dan kaçıp Suriye’ye ulaşmayı başardığı belirtildi. KRV İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, bu gençlerin neredeyse hepsinin Alman pasaportlarının olduğunu, bu pasaportlar ile rahatlıkla Türkiye’ye gidebildiklerini ve oradan itibaren sorun yaşamadan Suriye sınırına ulaştıklarını öne sürdü.

Jaeger, “Kanunlarımıza göre bu şahısların pasaportlarına el koyamıyoruz. Bu pasaportlar ile onların Türkiye’ye gitmeleri çok basit.’’ dedi. KRV İçişleri Bakanı Jaeger, Suriye’ye gidenlerin bir kısmının savaş deneyimi toplayıp geri döndüklerini aktardı.

Jaeger, ‘‘Silahlı biçimde savaşa aktif katkıda bulunanları bu deneyimlerinden ötürü yaşadığımız topluma çok tehlikeli birer birey olarak geri döndüklerini tespit ediyoruz.’’ dedi.

Federal İçişleri Bakanı Thmoas de Maiziere ise böyle durumlarda pasaportlara el koymanın yollarını araştıracaklarını dile getirdi. Bunun henüz yasal bir uygulama haline getirilmediğini fakat ülkenin selametinin tehlikede olacağını tespit ettikleri zaman bu uygulamayı düşünebileceklerini dile getiren de Maiziere ayrıntı vermekten kaçındı.

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre pasaporta el konma girişimini yasal hale getirmek için, bu kişilerin yurtdışı yolculuğunun savaşa katılmak amaçlı olduğunu belgeleyecek somut delillere ihtiyaç var. Bu konuda bu şahısları tanıyan ve planlarından haberdar olan vatandaşlara, arkadaşlara ve aile fertlerine de iş düştüğü belirtildi. CİHAN

Yorumlar