Almanya’nın beş havalimanında güvenlik zafiyeti

Almanya’da beş havalimanında güvenlik zafiyeti olduğu ortaya çıktı.Cockpit Havacılık Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre Almanya’nın beş havalimanında güvenlik zaafları bulunurken, altı havalimanının güvenlik sorunu bulunmuyor....

Google Haberlere Abone ol
Almanya’nın beş havalimanında güvenlik zafiyeti

Almanya’da beş havalimanında güvenlik zafiyeti olduğu ortaya çıktı.

Cockpit Havacılık Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre Almanya’nın beş havalimanında güvenlik zaafları bulunurken, altı havalimanının güvenlik sorunu bulunmuyor. Cockpit bu tür bir araştırmayı yıllık yapıyor. Bu araştırmada güvenlik ile ilgili geniş bir soru kataloğu kullanılıyor. Araştırma kapsamında toplam 30 Alman havalimanı denetlendi. Araştırma kapsamında Friedrichshafen, Lübeck, Memmingen, Weeze ve Zweibrück havalimanlarının güvenlik zaaflarının bulunduğu ifade edildi.

Bu havalimanlarındaki zaaflar özellikle pilotlar açısından mevcut. Örneğin her iniş-kalkış pistinin arkasında güvenlik bölgeleri bulunur (RESA: Runway End Safety Area). Bu bölgenin yasalara göre 90 metre uzunluğunda olması gerekiyor. Ancak Cockpit Havacılık Derneği bunun daha güvenli olabilmesi için 240 metre olabilmesi gerekiyor. Bunun yanında kötü hava şartlarında pilotların iniş esnasında pisti daha iyi görebilecekleri ışıklar bulunması gerekiyor.

Bu ışıkların ise güvenliğin daha iyi sağlanabilmesi için pistin 900 metre uzunluğunu kaplaması gerekiyor, ancak bir çok havalimanında bu uzunluk 400 metreyi geçmiyor. Ayrıca Touchdown Lowlights isimli alanında da önemi büyük. Bu alandaki ışıklandırma sayesinde pilot vaktinde frenleyebilmek için uçağı en geç ne zaman piste değdirmesi gerektiğini görüyor. Bazı havalimanlarında bu ışıklandırma da eksik.

‘ANTALYA’DA İNİŞ ŞARTLARI ÇOK ZOR’

Cockpit’in yardımcı basın sözcüsü Martin Locher bir Alman gazetesine verdiği röportajda diğer ülkelere de değiniyor. Locher örneğin Antalya havalimanında trafiğin yoğun olmasından ve de dağların çok yakınından uçulması gerektiğinden dolayı iniş-kalkışın zor olduğunu vurguluyor. Zaafı bulunmayan havalimanları arasında ise Berlin Schönefeld, Düsseldorf, Leipzig/Halle, Münih, Stuttgart ve Bremen havalimanları yer alıyor. Cockpit Basın Sözcüsü Jörg Handwerg araştırmalarının bir başarı hikayesi olduğu kanısında.

Handwerg, bu araştırma sayesinde bir çok havalimanında zaafların giderildiğini dillendirirken, ‘‘Almanya gibi gelişmiş bir sanayi ülkesi havalimanı güvenliğinde asgari standartlarla yetinmemeli, bunun yerine modern standartları dikkate almalı’’ diye konuştu. Cockpit’in araştırması 1978 yılından beri her yıl yapılıyor. Kriterler arasında pilotlar için iniş-kalkış güvenliği, uluslararası kurallar, gerekli güvenlik önlemleri gibi kriterler yer alıyor. CİHAN

Yorumlar