Almanyalı Türkler dev stadyumlarda cumhurbaşkanını seçecek

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez 7 şehirde kurulacak seçim merkezlerinde 31 Temmuz ila 3 Ağustos 2014 tarihleri arasında oy kullanabilecek. Vatandaşların oy kullanabilmeleri...

Google Haberlere Abone ol
Almanyalı Türkler dev stadyumlarda cumhurbaşkanını seçecek

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez 7 şehirde kurulacak seçim merkezlerinde 31 Temmuz ila 3 Ağustos 2014 tarihleri arasında oy kullanabilecek. Vatandaşların oy kullanabilmeleri için seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadıklarını öğrenmeleri, kaydı bulunmayanların ise bağlı bulunan konsolosluklara adres kaydı için başvurmaları gerekiyor. Oy verebilmek için T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanını göstermek ise şart.

Türkiye’de ilk turu 10 Ağustos tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Almanya’da ikamet eden Türk vatandaşları 31 Temmuz ila 3 Ağustos tarihleri arasında başta başkent Berlin olmak üzere 7 şehirde kurulacak seçim merkezlerinde oy kullanabilecek. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre Almanya’da oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 1,5 milyon seçmen bulunuyor. Seçmenlerin büyük bir çoğunluğu Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) ikamet ediyor. Berlin’de bulunan seçmen sayısı 140 bin kişi olarak belirlenirken, seçim merkezi olarak toplam 74 bin 500 seyirci kapasiteli Berlin Olimpiyat Stadı seçildi.

Alman Federal Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre T.C. Berlin Büyükelçiliği 23 Nisan 2014 tarihinde Türkiye’deki xumhurbaşkanlığı seçimlerinin Almanya’da yapılabilmesi için izin ricasında bulundu. Almanya’daki seçimlerin yapılabilmesi için gösterilen farklı yerlerin sıralandığı seçim uygulaması konsepti gözden geçirilmek üzere yetkili makam olan Federal İçişleri Bakanlığı’na iletildi.

Almanya’nın ilgili başvuruyla ilgili “netice çıkacak biçimde sonuçlandırılacağı” ifadesinde bulunması seçimlerin yapılabilmesi için gerekli olan onayın kesin olarak verileceği anlamına geliyor. Resmi onay öncesi seçimlerin güvenlik boyutunun sağlanması noktası müzakere edilecek.

TÜRKİYE’DEKİ GENEL SEÇİMLER İÇİN DE YOL AÇILDI

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde oy vermelerini sağlayacak yeni düzenlemeler Türkiye’de seçim yasasında yapılan değişiklikle gerçekti. Buna göre 56 yabancı ülkede yaşayan Türk vatandaşları ilk kez bir Cumhurbaşkanını doğrudan seçebilecek. İlk turda Cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda vatandaşlar, 17 ila 20 Ağustos 2014 tarihleri arasında Almanya’daki seçim merkezlerinde yeniden oy haklarını kullanabilecek.

Türk Büyükelçiliği’nin kaleme aldığı seçim konseptinde oy kullanma merkezi olarak Berlin olimpiyat stadının yanı sıra Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadıkları şu şehirlerde de seçim merkezleri oluşturulacak: Düsseldorf, Essen, Franfurt (Main), Münih, Hannover ve Karlsruhe. 1,5 milyon seçmenin büyük bir çoğunluğu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde ikamet ediyor. KRV’ye bağlı başkent Düsseldorf’un yanı sıra Essen şehirlerinin Türk vatandaşları için önemli merkezler olduğu biliniyor. Aynı eyalette, Türk vatandaşlarının yoğunlukta yaşadığı Köln’ün seçim merkezi olarak belirlenmemesi ise dikkat çekiyor.

SEÇMEN KÜTÜĞÜNE KAYIT ŞART

Almanya başta olmak üzere yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının Cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere onaylanması durumunda genel seçimlerde de oy kullanabilmeleri için acilen Türkiye’deki seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını öğrenmeleri gerekiyor.

Türkiye’de seçmen kütüğünde adı olmayanların oy kullanabilmeleri için yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadıklarını www.ysk.gov.tr adresinin “Yurt Dışı Seçmen Sorgulama” bölümünden öğrenmeleri gerekiyor. Kayıtları olmayanların bağlı bulundukları konsolosluklara başvurarak adres beyanında bulunmaları ve kayıtlarını güncellemeleri şartı aranıyor.

İlgili konsolosluklara gidemeyenler yine internet ortamında “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne de başvurabilecek. Seçimin yapılacağı tarihte Türkiye’ye giriş yapanlar ise eski uygulamada olduğu gibi yine gümrük kapılarında oy verebilecek. Gerek Almanya’da gerekse gümrük kapılarında oy kullanabilmek için vatandaşların T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanını göstermeleri gerekiyor. CİHAN

Yorumlar