Almanya'dan Türkiye'ye 'teknik takip' vetosu

Zanlıların gözetlenmeleri, dinlenmeleri, internetin denetim altında tutulması gibi teknik takip konularında kullanılan Alman teknolojisinin Türkiye’ye satışına engel çıktı.Dünya genelinde bu alanda önemli bir yere sahip olan Almanya’da...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'dan Türkiye'ye 'teknik takip' vetosu

Zanlıların gözetlenmeleri, dinlenmeleri, internetin denetim altında tutulması gibi teknik takip konularında kullanılan Alman teknolojisinin Türkiye’ye satışına engel çıktı.

Dünya genelinde bu alanda önemli bir yere sahip olan Almanya’da Federal Ekonomi Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye 'teknik takip' teknolojisini satışına veto koymaya hazırlanıyor.

Süddeutsche Zeitung başta olmak üzere Alman medyasında çıkan haberlere göre Gabriel, “İnternet özgürlüğünü kısıtlayan ve hukuka aykırı şekilde insan haklarına zarar veren rejimlere bu teknolojiyi satmamak lazım.” şeklinde konuştu.

Gabriel, 'hukuksuz devletler ve diktatör rejimler' olarak tarif ettiği ülkelerin yanı sıra NATO ülkesi olmasına karşın bu teknolojinin Türkiye’ye satışına da karşı çıktı.

Rusya ile yaşanan son krizden sonra bu ülkeye de teknik takip cihazlarının satışının yanlış olduğunu vurgulayan Federal Ekonomi Bakanı ve SPD liderinin bu çıkışına bazı insan hakları örgütleri de destek verdi.

Muhalefet ise NATO ve AB dışına satılan silahlarda SPD’li liderin ortağı olduğu federal hükümetin rol aldığını ve dünyaya ölüm ihraç edildiğini öne sürdü.

Öte yandan Avrupa Birliği’nin de güz aylarında bu konuda benzer bir adım atacağı belirtilirken, Brüksel hem silah hem de gözetleme teknolojisinin satışını daha sıkı şekilde takip edecek. CİHAN

Yorumlar