Almanya'dan Erdoğan'a miting mesajı

İktidar ve muhalefet partilerine mensup Alman siyasilerin ardından Federal Hükümet de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln ziyaretine ilişkin açıklamada bulundu. Türkiye başbakanı'nı Almanya'daki "birlikte yaşama zarar vermeme" konusunda...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'dan Erdoğan'a miting mesajı

İktidar ve muhalefet partilerine mensup Alman siyasilerin ardından Federal Hükümet de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln ziyaretine ilişkin açıklamada bulundu. Türkiye başbakanı'nı Almanya'daki "birlikte yaşama zarar vermeme" konusunda uyaran hükümet, Erdoğan'ı sorumlu davranmaya ve hassasiyet gerektiren konuları dikkate almaya davet etti.

Alman Hükümeti'nin 24 Mayıs'taki Köln ziyareti öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "birlikte yaşama zarar verme" uyarısında bulunması dikkat çekti. Angela Merkel başkanlığındaki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) büyük koalisyon hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, “Türkiye Başbakanı Erdoğan'dan (Köln Lanxess Arena'da) sahneye çıkınca iyi olan birlikte yaşama zarar vermeyecek sorumlulukta davranması ve hassasiyet gerektiren noktaları dikkate alması beklenmektedir.” ifadesini kullandı. Türkiye'deki iç gelişmelere atıfta bulunan Seibert, “özel ve sıkıntılı bir dönemden geçildiğinin” de altını çizdi.

Başkent Berlin'de bulunan Federal Basın Evi'nde düzenlenen Hükümet Sözcüleri toplantısında soru üzerine Başbakan Erdoğan'ın Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) kuruluşunun 10. yılı etkinlikleri kapsamında Köln'e yapacağı ziyaret de gündeme geldi. Başbakanlık Sözcüsü Steffen Seibert açıklamasında, “Türkiye Başbakanı Erdoğan'dan (Köln Lanxess Arena'da) sahneye çıkınca iyi olan birlikte yaşama zarar vermeyecek sorumlulukta davranması ve hassasiyet gerektiren noktaları dikkate alması beklenmektedir. Bu, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Almanya'daki ilk konuşması olmayacak. Geçmiş yıllarda Köln başta olmak üzere en son Berlin'de de sahneye çıktı. Alman ve Türk vatandaşlarına seslenecek. Büyük hassasiyet taşıyan noktaların dikkate alınmasını kendisinden bekliyoruz.” dedi.

25 Mayıs'ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri ile içeriklerine girmeden Türkiye'deki iç siyasi gelişmeleri hatırlatan Seibert, “Özel ve sıkıntılı bir zaman diliminden geçiyoruz.” demekle yetindi.

Seibert ayrıca, federal hükümetin Uyum Bakanı Aydan Özoğuz'un Erdoğan ile ilgili açıklamalarını da hatırlattı. Özoğuz, Soma'daki faciadan sonra meydana gelen şiddet görüntülerinin “sarsıcı ve kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Erdoğan'ın AP seçimlerinden bir gün önce Köln'de konuşma yapmak istemesini hoş karşılamıyorum.” demişti.

KUZEY REN VESTFALYALI SİYASİLER TEPKİLİ

Alman siyasilerin Köln ziyaretine tepkisi ise sürüyor. Özellikle Kuzey Ren Vestfalyalı (KRV) siyasiler tepkili. Eyalet Çalışma Bakanı Guntram Schneider'den sonra Adalet Bakanı Thomas Kutschaty de Erdoğan'ı eleştirenlerin arasına katıldı. Erdoğan'ın adalet anlayışına tepki gösteren Kutschaty, “Erdoğan realiteden uzaklaştıkça daha çok korumalara ihtiyaç duyacak. Ama Almanya'da herkes istediğini söyleyebilir, bunun için 'şiddet görürüm' endişesine kapılmasına gerek yok.” dedi.

SPD'li Eyalet İçişleri Bakanı Ralf Jager de Türkiye'deki gidişatın iyiye doğru olmadığını söyledi. Demokrasi, hukuk ve insan haklarından uzaklaşıldığını endişe ile gördüklerini belirten bakan, Köln'deki toplantının güvenlik açısından bir sorun teşkil etmeyeceğini kaydetti.

AYRIŞTIRICI DİLİYLE ALMANYALI TÜRKLERE DE ZARAR VERECEK

KRV medyası da Erdoğan'ın gelişini yakından takip ediyor. Erdoğan'ın gelişini "Sevgi ıstıraba döndü" başlığı ile okurlarına duyuran Kölner Stadt Anzeiger gazetesi, Erdoğan'ın siyasi tabanı ile iletişimini kopardığını ileri sürdü. Westdeutsche Zeitung ise kendi ülkesine zarar veren Erdoğan'ın Almanya'daki Türklere de zarar vereceğini savundu. Gazete, başbakanın tipik ayrıştırıcı dil kullanarak buradaki insanları da Türkiye'deki siyasi arenaya çekeceği öngörüsünde bulundu. CİHAN

Yorumlar