Almanya’daki ocaklarda işçinin güvenliği her şeyin önünde

Almanya'da kömür madeni bakımından zengin Ruhr havasında sıkı denetim ve düzenlemeler sayesinde maden kazalarında büyük düşüş kaydedildi. Almanya’da Herne şehrinde bulunan Maden Ocağı İş Güvenliği Merkezi'nde 26 yıldan beri çalışan...

Google Haberlere Abone ol
Almanya’daki ocaklarda işçinin güvenliği her şeyin önünde

Almanya'da kömür madeni bakımından zengin Ruhr havasında sıkı denetim ve düzenlemeler sayesinde maden kazalarında büyük düşüş kaydedildi. Almanya’da Herne şehrinde bulunan Maden Ocağı İş Güvenliği Merkezi'nde 26 yıldan beri çalışan Türk eğitmen Metin Ayçıl, “Maden ocaklarını devlet kurumlarının yanında bağımsız denetleme yapan kurumlar da var. Bağımsız kurumların, işçilerin emniyetinde kanunsuz bir uygulama görürse işyerini cezalandırma ve kapatma hakkı bulunuyor." dedi.

Almanya Herne’de bulunan eski maden ocağı bugün Maden Ocağı İş Güvenliği Merkezi olarak kullanılıyor. Merkezde maden ve kömür ocağında çalışan işçiler için uygulamalı eğitimler veriliyor ve tatbikatlar yapılıyor. 47 yaşındaki Metin Ayçıl bu merkezde uzman-eğitmen olarak 26 yıldan beri görev yapıyor.

Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye’den gelen kurtarma ekiplerini de eğitim verdiklerini belirten Ayçıl, "Bizim hayat kurtarma filtrelerimizin en az 90 dakika hayat kurtaracak güçte olması gerekiyor. Türkiye’dekiler ise 50 dakikalık olanları kullanıyorlar." diye tarif ediyor.

Ocağa giren işçilerin ayrıca günlük tıraşlarının olunması gerekiyor. "En ufak bir maddenin ağız ve buruna sızması sizi canınızdan edebilir.” ifadelerini kullanan Ayçıl, “Ocak işçilerinin yer altına inmeden evvel hayat kurtarma filtresinin yanında kask, özel eldiven, diz korumaları giymeleri gerekiyor. Bunların yanında yeraltındaki gaz kalınlığını inceltmek için özel hava aletleri bulunuyor. Bunun kullanımı da Avrupa Birliği genelinde zorunlu. Bunun yanında elektronik cihazlar patlamaya karşı tedbir amaçlı kaplanıyor." şeklinde konuştu.

Her iş yerinde acil durumlar için kaçış planları mevcut olması gerektiğini belirten Ayçıl, "Bunu işçilerin sürekli gözden geçirmeleri ve konuya hâkim olmaları gerekiyor.” dedi.

HER MADEN OCAĞININ SPOR KULÜBÜ VAR

Almanya’da işçilerin güvenlik ve sağlıkları çok önem verildiğini belirten Ayçıl, bu bağlamda sürekli yer altıyla aynı sıcaklık ve nem derecesinde olan şartlar altında çalışılması gerektiğini ifade ediyor. Kondisyonun korunması için de şirketler her türlü önlemleri alıyor. Bunun için her maden ocağının özel spor kulüpleri bulunuyor. Schalke 04 kulübü de bir maden ocağında çalışan işçiler tarafından kurulmuştu ve Schalke’nin efsanevi futbolcuları maden çalışanlarıydı.

Buna ek olarak ise her yıl 10 kilometrelik koşulara da katılım zorunlu tutuluyor. Kilo ve boy dengesinin korunması gerekiyor. Eğer bu denge korunamazsa doktor işçinin ocakta çalışmasına izin vermeyebiliyor. Bel hastalıkları ve kanserini önlemek için işçilere sağlık denetimleri ücretsiz olarak sunuluyor. Emeklilik yaşı ise 49. 25 yıl burada çalışan bir işçi 49 yaşında erken emekliliğe ayrılıyor. Böylece sağlığın bozulması tehlikesi de minimize edilmeye çalışılıyor.

"KİMSE TORPİLLE ÖNEMLİ POZİSYONA GETİRİLEMEZ"

Almanya’da iş güvenliğinin çok ciddiye alındığını belirten Ayçıl, "Devlet kurumları yanında bağımsız kurumalar da belli aralıklarla ocaklara gidip denetimler yapar. Eğer denetimlerde uygunsuz bir şey bulunursa o ocak veya iş yerini kapatılır ve ceza kesilir." dedi. Kesilen cezaların kurumun kasasına gitmediğini belirten Ayçıl, "Ceza Alman Kızıl Haccı’na bağışlanıyor. " ifadelerini kullandı.

Ülkedeki maden işçilerinin profesyonel bir eğitimden geçtiğini vurgulayan Ayçıl, "Genç maden işçileri ocaklarda çekirdekten eğitime ve öğrenmeye başlar. Kimse 'torpil' ile önemli mevkilere getirilmez." şeklinde konuştu. Soma maden kazasını televizyondan takip ettiğinde bu tür durumlar için planların olmadığını tespit ettiğini belirten Ayçıl, "Ambulanslar için dahi kaçış yollarının bulunmadığını hayretle izledim." dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ OCAKLARDA SİGARA İÇİLDİĞİNİ GÖRDÜM"

İSSA MİNİNG İş Güvenliği Uzmanı Matthias Stenzel kısa bir süre önce Türkiye’de denetimlerde bulunmuş. Türkiye’de gördüğü tedbirsizlikler konusundaki şaşkınlığını dile getiren Stenzel,‘‘Bazı yerlerde sigara içildiğini, ateşin kesinlikle olmaması gereken yerlerde kaynak yapıldığına dair belirtiler gördük." ifadelerini kullandı. Stenzel, bazı madenlerde çalışmaların derhal durdurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Almanya’da çalışan Metin Ayçıl da bu tecrübeyi yaşamış. Ayçıl bir gün Türkiye’deki ocaklara gittiğinde kendisine sigara teklif edildiğini söylüyor ve "31 yıldır burada çalışıyorum. Bu alanlarda ve özellikle madenin içerisinde kesinlikle kimse sigara içmez." ifadelerini kullandı.

Almanya’da meydana gelen kazalardan ders çıkarmış ve güvenlik önlemlerini had safhaya ulaştırmış. Manisa-Soma’daki gibi olayların bir benzeri Almanya’da en son 1962 yılında yaşanmıştı. Saarland eyaletinin Völklingen kenti yakınlarındaki Luisenthal maden ocağında yaşanan patlamada 299 işçi hayatını kaybetmişti. Bunun ardından Almanya’da güvenlik önlemleri sayesinde patlamaların sayısı ve ölümlerde büyük bir düşüş kaydedildi. CİHAN

Yorumlar