Almanya'da zayıf muhalefete meclis başkanı sahip çıktı

Almanya'da Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, parlamentodaki azınlık muhalefet için oturumlarda daha fazla konuşma vakti tanımak istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da zayıf muhalefete meclis başkanı sahip çıktı

Almanya'da Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, parlamentodaki azınlık muhalefet için oturumlarda daha fazla konuşma vakti tanımak istiyor. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Lammert, Berliner Zeitung’a yaptığı açıklamada, meclis tüzüğünde konuşma süreleriyle ilgili bir düzenleme olmadığını, bu konuda söz hakkının meclis başkanına bırakıldığına dikkat çekti.

Meclis oturumlarında yapılan tartışmaların ana prensibinin konuşmalara tepki verilmesi olduğunun altını çizen Lammert, ancak muhalefetteki Sol ve Yeşil Parti için sadece 15 dakikalık süre ayrılmasıyla bunun mümkün olmayacağını dile getirdi. Federal Meclis’te Büyük Koalisyon hükümetinin ortakları 633 koltuğun 504’üne sahip.

Son meclis oturumunda bu ezici çoğunluktan dolayı hükümetteki partilerden 7 vekil söz aldıktan sonra sıra muhalefete gelmişti. Lammert ayrıca muhalefete mecliste araştırma komisyonu kurmalarını mümkün kılacak düzenleme kabul edileceğinden emin olduğunu belirtti. Şimdiki düzenlemeye göre Sol ve Yeşiller araştırma komisyonu kurmak için yeterli oya sahip değil.

Bild gazetesinin kendisini ‘meclis dışı muhalefet’ ilan ettiğinin hatırlatılması üzerine Lammert, “Her halükarda riskli manevra. Aklımızda kalan meclis dışı muhalefetin çok sınırlı bir ömrü vardı” dedi. Lammert bunların dışında Alman medyasının çok hızlı ve yüzeysel habercilik yapmasını da eleştirdi. CİHAN

Yorumlar