Almanya’da üçüncü Merkel dönemi başladı

Başbakan Angela Merkel, Federal Meclis’te milletvekillerinin 462 oyu ile üçüncü kez başbakan oldu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da üçüncü Merkel dönemi başladı

Başbakan Angela Merkel, Federal Meclis’te milletvekillerinin 462 oyu ile üçüncü kez başbakan oldu. Merkel’in ve bakanların yemin etmesiyle Almanya’da üçüncü Merkel dönemi de resmen başladı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, yeni hükümete seslenerek, Euro krizi ve demografik değişimin yaşandığı bir dönemde iktidara önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Başbakan Angela Merkel ve hükümet üyelerinin Federal Parlamento’da yemin etmesiyle birlikte 18. Yasama Dönemi resmen başladı. Uzun süren koalisyon pazarlıklarından sonra bir araya gelen Federal Meclis üyeleri ilk olarak Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel’i üçüncü kez başbakanlığa seçti.

Başbakan Merkel’in seçiminde 631 milletvekilinin görev yaptığı Meclis’te 621 vekil oy kullandı. Merkel, 462 ‘evet’ oyu ile başbakan seçildi. Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon’un 504 milletvekili olmasına rağmen en az 32 milletvekilinin Merkel’e karşı oy kullanması ise dikkat çekti.

Federal Meclis’te Bakanlar Kurulu’nun ilk üyesi olarak Başbakan Merkel yemin etti ve Cumhurbaşkanı Gauck’tan başbakanlık mazbatasını alarak görevine başladı. Federal Kabine’nin yeni üyeleri de cumhurbaşkanından bakanlık mazbatalarını alarak yemin etti.

Cumhurbaşkanı Gauck, Büyük Koalisyon üyelerine, Federal Meclis’teki sayısal üstünlüklerini hatırlatarak, siyasal hayatı şekillendirecek geniş imkânlarının olduğunu ve bunu kullanmaları gerektiğini ifade etti. Euro krizinin etkilerinin devam ettiği ve Almanya’daki demografik değişimin yaşandığı bir zamanda ülkenin güçlü bir iktidara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gauck, "Vatandaşlarımız, Avrupa ve dünyadaki dostlarımız sizden önemli sorumluluklar bekliyor." dedi.

Göreve başlayan hükümette Merkel, bugün Meclis’te Brüksel’de gerçekleşecek Avrupa Birliği Zirvesi öncesi ilk hükümet bildiriminde bulunacak. Başbakan Merkel, hükümetin kurulmasından sonraki ilk yurt dışı seyahatini de bugün Paris’e gerçekleştirecek. Merkel’e seyahatinde SPD’li Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de eşlik edecek.

Dün öğleden sonra ilk oturumunu gerçekleştiren Bakanlar Kurulu’nda CDU’dan beş, SPD’den altı, CSU’dan ise üç bakan yer aldı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, başbakan yardımcısı ve süper bakan olarak ekonomi ve enerjiyi üslendi. Yemin töreninde Başbakan Merkel’in annesi ziyaretçi tribününde kızını yalnız bırakmadı. Merkel’in eşi Joachim Sauer ise törende yer almadı.

Öteyandan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, üçüncü kez başbakan seçilen Merkel’i tebrik etti. Barrosso, Merkel’in başbakanlığını bu zamana kadar yaptıklarının bir tasdiki ve gelecek yıllar için bir güven olarak nitelendirdi. CİHAN

Yorumlar