Almanya'da Türkçe yayıncılıkta dördüncü önemli dil

Uluslararası Medya Destek Kuruluşu’nun hazırladığı bir listeye göre Türkçe Almanya’da basılı yayıncılık alanında en sık kullanılan dördüncü yabancı dil oldu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Türkçe yayıncılıkta dördüncü önemli dil

Uluslararası Medya Destek Kuruluşu’nun hazırladığı bir listeye göre Türkçe Almanya’da basılı yayıncılık alanında en sık kullanılan dördüncü yabancı dil oldu. Dünya çapında ağı bulunan Almanya merkezli Uluslararası Medya Destek Kuruluşu, gazete, dergi ve haber bültenleri gibi ürünleri kapsayan basılı medya alanında yabancı dillerde en çok ürünün yayınlandığı ülkeler arasında Almanya’nın yer aldığını bildirdi.

Dünya çapında çok az ülkede bu denli yabancı dilde yayın yapıldığına dikkat çeken kuruluş, yayınların en çok hangi dillerde yapıldığına dair araştırma yaparak bir liste de hazırladı. “Almanya’da Yabancı Dillerdeki Yayınlar“ adlı araştırma sonucu ortaya çıkan listeye göre Türkçe Almanya’da basılı ürünlerde en sık kullanılan dördüncü yabancı dil oldu. Almanya’da Türkçe olarak yaklaşık 130 gazete, dergi ve haber bülteni yayınlanıyor.

YAYINCILIKTA İNGİLİZCE İKİNCİ DİL

Kısaca IMH olarak bilinen Uluslararası Medya Destek Kuruluşu Almanya’da ikamet eden her dört kişiden birinin göçmen kökenli olduğuna, buna bağlı olarak da gazete, dergi ve haber bülteni gibi basılı ürünlerin çok çeşitli dillerde yayınlandığına işaret etti. IMH’nın koordinatörü Björn Akstinat konuya ilişkin açıklamasında “Almanya’da Almancadan sonra en yoğun konuşulan dil Rusça. İngilizce ise yayıncılıkta çok kullanılıyor ve Almancadan sonra geliyor." dedi. Almanya’da Almanca olarak yılda 100.000 kadar gazete, dergi ve haber bülteni yayınlanıyor.

İkinci sırada 1000 yayın ile İngilizce var. 200 gazete ve dergi ile üçüncü sırada Rusça yer alıyor. Türkçe ise 130 gazete ve dergide kullanılan dil olarak dördüncü sırada bulunuyor. Türkçeyi Polonyaca (50), İtalyanca (50), Çince (20) ve İspanyolca (20) takip ediyor. Arapça (10) ile Kürtçe (10) ise basılı medyada yayın dili olarak 9’uncu sırada bulunuyor. CİHAN

Yorumlar