Almanya'da polis şiddetiyle ilgili dava görülmeye başlandı

Almanya'da "Kara Perşembe" olarak tarihe geçen olaylarla ilgili dava dün Baden Württemberg Eyalet Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. 30 Eylül 2010 tarihinde Stuttgart 21 projesi karşıtlarına yönelik polisin sert müdahalesi sonucu yaklaşık...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da polis şiddetiyle ilgili dava görülmeye başlandı

Almanya'da "Kara Perşembe" olarak tarihe geçen olaylarla ilgili dava dün Baden Württemberg Eyalet Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. 30 Eylül 2010 tarihinde Stuttgart 21 projesi karşıtlarına yönelik polisin sert müdahalesi sonucu yaklaşık 200 kişi yaralanmıştı. Konuyla ilgili Stuttgart Savcılığı’ndan yapılan açıklamada, cop ve tazyikli su ile müdahale emrini veren 41 ve 48 yaşındaki iki polis hakkında adam yaralamak ve orantısız güç kullanmaktan dava açıldığı belirtildi.

Ayrıca sert müdahale nedeniyle yaralananların durumlarına da yer verildiği açıklamada, başında kan birikmesi oluşan, tek gözün kör olan, travma geçiren, yüze 50 oranında görme yeteneğini kaybeden ve olay yerinde bayılan mağdurlara dikkat çekildi. Davanın sene sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Davanın ilk gününde sanık polislerin avukatları müvekkillerinin görev tanımlarına uygun olarak hareket ettiği ve yaralama ile ilgili bir dahlinin olmadığı şeklinde savunma yaptı.

Kara Perşembe ile ilgili kurulan araştırma komisyonunda olaylarla ilgili savcılık, bakanlık ve emniyetten gelen 400’den fazla dosya incelendi. Olayların başlamasında doğrudan direktif verdiği de iddia edilen dönemin eyalet Başbakanı Stefan Mappus’un dava seyrinde tekrar ifadesine başvurulup vurulmayacağı ise merak ediliyor. Daha önce verilen komisyon raporunda Mappus’un, dönemin Emniyet Müdürü Siegfried Stumpf’u arayarak “İnşaat aracının alana girmesini sağlayın. Eğer müdahale etmezseniz, başka bir eyaletten polis çağırırım.” ifadesi yer almıştı. CİHAN

Yorumlar