Almanya'da NSA Komisyonu, Merkel ve Snowden’i dinlemek istiyor

Almanya'da Federal Meclis’te partilerin oy birliği ile kurulan, Amerika ile yaşanan NSA dinleme skandalını araştıracak olan NSA Araştırma Komisyonu’nun Başbakan Angela Merkel ve Rusya’da yaşayan eski NSA çalışanı Edward Snowden’i şahit olarak dinleyebile.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da NSA Komisyonu, Merkel ve Snowden’i dinlemek istiyor

Almanya'da Federal Meclis’te partilerin oy birliği ile kurulan, Amerika ile yaşanan NSA dinleme skandalını araştıracak olan NSA Araştırma Komisyonu’nun Başbakan Angela Merkel ve Rusya’da yaşayan eski NSA çalışanı Edward Snowden’i şahit olarak dinleyebileceği belirtildi. Birlik Partileri CDU/CSU, Yeşiller, SPD ve Sol Parti’nin üzerinde anlaştığı NSA Araştırma Komisyonu, 2001 yılından bugüne kadar Almanya’da telekomünikasyonun ne boyutta gözlemlendiğini inceleyecek.

‘Beş göz’ olarak tanımlanan Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın hükümet faaliyetlerini nasıl takip ettikleri incelenecek. Komisyon üyeleri ayrıca skandala neden olan dinlemelerden Alman gizli servisinin haberi olup olmadığını ortaya çıkarmaya çalışacak. Eski İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, başbakanlıktan sorumlu eski bakan Ronald Pofalla’nın komisyonda bilgi vermesi bekleniyor.

Moskova’da Snowden ile görüşen Christian Ströbele de şahitler arasında yer alıyor. NSA Araştırma Komisyonu’ndan Snowden’e davet gideceği fakat Federal Hükümet’in Snowden’in Almanya’ya gelmesine sıcak bakmadığı belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar