Almanya'da mültecilere karşı tedbirlere eyaletlerden destek

lmanya’nın büyükşehirlerine Balkan ülkelerinden gelen mülteci sayısındaki artıştan dolayı federal düzeyde planlanan yasa değişikliğine eyaletler de olumlu bakıyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da mültecilere karşı tedbirlere eyaletlerden destek

lmanya’nın büyükşehirlerine Balkan ülkelerinden gelen mülteci sayısındaki artıştan dolayı federal düzeyde planlanan yasa değişikliğine eyaletler de olumlu bakıyor. Yeni düzenlemeye göre yasalar, mültecilerin geldikleri ülkelere göre yeniden düzenlenecek ve genişletilecek. Ayrıca federal hükümetin Sırbistan, Makedonya ve Bosna-Hersek’ten sonra diğer bazı Balkan ülkelerini de “güvenli ülke” kategorisine alacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) yeni üyeleri olan bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden Almanya’ya göçün artması federal ve eyaletler düzeyinde bir takım tedbir hazırlıklarını da beraberinde getiriyor.

Yapılan son araştırmalarda AB’nin yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya’dan Almanya’ya göç edenlerin ikamet tercihlerinin Baden-Württemberg’e (BW) kaydığı tespit edildi. Almanya’da bulunan 250 binden fazla Bulgaristanlı göçmen, 160 binin üzerinde Rumen göçmenin Köln, Duisburg, Dortmund, Münih ve Berlin’de yoğunlaştığı ancak son yıllarda bu yoğunluğun BW’nin büyük şehirlerinden Mannheim başta olmak üzere başkent Stuttgart ve Karlsruhe’ye doğru kaydığı yapılan tespitler arasında.

Bilhassa Mannheim’da yetkililer Bulgaristanlı göçmenlerin fazlalığına ve her geçen yıl sayılarının artmasına dikkat çekiyor. Yaklaşık yüzde 60’ı göçmenlerden oluşan Mannheim’ın Jungbusch semtinde Bulgaristanlı göçmenlerin sayısı hızla artıyor. Bulgaristan’ın AB’ye girdiği 2007 yılından bu yana Mannheim’a gelen göçmen sayısı 3 bine yaklaşmış durumda.

Bu bölgelerden gelen mültecilerin geldikleri ülkelerde geçim sıkıntısı hariç hiçbir siyasi sorun yaşamamaları ve bir bakıma sadece Almanya’nın sosyal imkânlarından yararlanmak için gelmeleri siyasileri hareket geçirdi.Federal hükümet bu yüzden özellikle Balkan ülkelerinden mülteci statüsünde Almanya’ya gelecek olanlara karşı daha sert düzenleme için start verdi.

EYALETLER DE DESTEK VERİYOR

Hatırlanacağı gibi Bavyera Sosyal İşler Bakanı Emilia Müller (CSU), Batı Balkan ülkelerine vize özgürlüğünün kısıtlanmasını istemişti. Bölgeye Sırbistan ve Makedonya’dan gelen mülteci sayısındaki ciddi artışa dikkat çeken Bakan Müller, ülkeden gelen mültecilerin sıralamada üçüncü ve beşinci olduğunu hatırlatarak vize muafiyetinin haksızca kullanılmasını eleştirmişti.

Federal hükümetin tedbir kararını BW de destekliyor. Bu konuda yerel medyada açıklamaları yayınlanan Eyalet Uyum Bakanı Bilkay Öney (SPD), federal hükümetin Balkan ülkeleri vatandaşları için planladığı mülteci yasasındaki yeni düzenleme önerisini desteklediğini belirtti. İltica yasasının siyasi baskı gören insanları korumak için tasarlanmış bir yasa olduğuna işaret eden Öney, yasanın kötüye kullanılmaması gerektiğine değindi. Bakan, halihazırdaki yasaların mültecilerin geldikleri ülkelere göre yeniden düzenlemesi ve genişletilmesi teklifini doğru bulduğunu da vurguladı.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) bir araştırmasına göre Balkan ülkelerinden Almanya’ya sığınmak isteyen mültecilerin tümü yasanın öngördüğü çerçeveden uzak.Bu durumu göz önünde tutan federal hükümet son zamanlarda mültecilerin sayısının artmasıyla Sırbistan, Makedonya ve Bosna-Hersek gibi ülkeleri “güvenli ülke“ kategorisine aldı. Yeni düzenlemeyle birlikte bu ülkelerden sığınma başvuruları yapanların işlemleri, daha hızlı işleme konularak sınır dışı edilebilecekler.

Alman temel hukuk kurallarına göre eğer bir ülkede siyasi baskı veya aşağılayıcı muamele gerçekleşmiyorsa o ülke güvenli olarak kabul ediliyor. Güvenli ülkeler kategorisine alınacak Balkan ülkelerin bu tanımlamaya ne kadar uygun olduğu şimdilik bilinmiyor. CİHAN

Yorumlar