Almanya'da muhalefet hakları güçlendiriliyor

Almanya'da Federal Meclis’te muhalefetteki Sol ve Yeşiller partilerin azınlık hakları konusunda mutabakat sağlandı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da muhalefet hakları güçlendiriliyor

Almanya'da Federal Meclis’te muhalefetteki Sol ve Yeşiller partilerin azınlık hakları konusunda mutabakat sağlandı. Yeşiller Partisi, hükümetteki Hıristiyan Birlik partileri (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetin haklarının güçlendirilmesi için meclisin iç tüzüğünde değişiklik yapılması konusunda anlaştı.

Sol Parti Meclis Grubu’ndan da taviz sinyalleri gelmesine rağmen, bugün Federal Meclis’te yapılacak oylamada çekimser kalacağı açıklaması geldi. Partinin Meclis Grubu Genel Sekreteri Petra Sitte, Büyük Koalisyon’un muhalefetin isteklerine bir kaçadım atarak karşılık verdiğini, ancak bunun yetersiz olduğunu söyledi. Sitte, “Biz hukuk güvencesi olan, güvenilir ve dava edilebilir azınlık haklarını istiyoruz.” dedi.

Muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti birlikte sadece yüzde 20’lik oya sahip. Büyük Koalisyon ortaklarının ezici çoğunluğa sahip olduğu bu yasama döneminde bu durumda muhalefetin oy oranı araştırma komisyonu kurma, kamuya açık sorgulama ve özel oturumlar yapılmasını temin etmek için aranan en az yüzde 25’lik orana yetersiz kalıyor.

Bundan dolayı Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Birlik Partileri ile Sosyal Demokratların hükümet kurmasından sonra muhalefetin azınlık haklarının korunmasına yönelik bir meclis kararı alınmasını önermişti. Ancak muhalefet partileri Lammert’in teklifini yetersiz bularak muhalefetin haklarını garanti altına alacak yasa talebinde bulunmuştu.

Bu yasama döneminde geçerli olacak düzenlemeye göre ise Araştırma Komisyonu kurma, kamuya açık sorgulama ve özel oturumlar yapılmasını temin etmek en az 120 milletvekilinin oyu gerekli olacak. Muhalefetin toplam koltuk sayısı ise 127.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Britta Hasselmann, meclisin iç tüzüğünce hakların güvenceye alınmasının muhalefetin görevlerini yerine getirebileceği anlamına geldiğini belirtti. CİHAN

Yorumlar