"Almanya’da maden güvenliği çok önemli"

Almanya Türk Maden Mühendisler Derneği Başkanı Kemal İnan, Soma’da gerçekleşen faciayla ilgili açıklamasında Almanya’dan örnekler vererek Türkiye’deki ihmallere dikkat çekti.36 yıldır madende çalışan İnan, “Almanya maden güvenlik...

Google Haberlere Abone ol
"Almanya’da maden güvenliği çok önemli"

Almanya Türk Maden Mühendisler Derneği Başkanı Kemal İnan, Soma’da gerçekleşen faciayla ilgili açıklamasında Almanya’dan örnekler vererek Türkiye’deki ihmallere dikkat çekti.

36 yıldır madende çalışan İnan, “Almanya maden güvenlik alanında en önemli değişikliği 1963 yılından sonra yaptı. Maden yönetmenliği en kapsamlı şekli ile ele alındı. Almanya ile Türkiye madenciliği arasında çok fark var çünkü Almanların madene verdiği önemi dünyanın hiçbir ülkesi vermiyor.” dedi.

En önemli değişikliğin havalandırma sisteminde gerçekleştirildiğini ifade eden İnan, “Havalandırma sistemi düzgün yapıldığı sürece herhangi bir problem yaşanmaz. Havalandırma sistemi gaz ve kömür tozu ile mücadele için vardır.” dedi.

Soma’da son yaşanılan olayın bunca zaman sonra Türkiye’de maden ocaklarının hala eksiklerinin olduğunu gösterdiğini kaydeden İnan, “Belirli standartlar tutulmuş olsaydı kaza neticesinde yüzlerce insan vefat etmezdi.” diye konuştu.

Meslek hayatı boyunca trafonun yandığını duymadığını anlatan dernek başkanı, “Burada güvenlik standartları o kadar yüksek ki, ceza alma durumunda maden ocağı kapatılmakla karşı karşıya gelebilir.” hatırlatmasında bulundu..

Maden ocaklarında grizu patlaması olmaması için deneyler yapan, kömür tozu ve metan gazı infilakı uzmanı Adil Burnaz ise oksijen maskesinin önemine dikkat çekti. “Oksijen maskeleri takılmış olsaydı, inanıyorum ki, hiçbir vatandaşımıza bir şey olmazdı.” diyen Burnaz, Almanya’da kesinlikle maske olmadan hiç kimsenin yeraltına inemediğini dile getirdi.

Yeraltına inerken her çalışan beraberinde oksijen maskesini ihtiyaç halinde eli altında olacak şekilde üzerinde bulundurmak zorunda olduğunu anlatan Burnaz, “Bazı çalışanların yeraltında kol saati taşıdığını gördüm, bu kesinlikle yasaktır. Yer altına hiçbir şekilde elektronik veya pil ile çalışan cihaz giremez sadece ‘infilak korumalı’ cihazlara izin verilir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar