Almanya'da koalisyon hükümeti icraat yerine tartışmalara başladı

Almanya'da üyük Koalisyon ortakları Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki tartışmalar henüz dinmedi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da koalisyon hükümeti icraat yerine tartışmalara başladı

Almanya'da üyük Koalisyon ortakları Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki tartışmalar henüz dinmedi. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, SPD’yi “Hakkımızda değil, bizimle konuşmalılar.” diye uyardı.

Genel seçimlerden yaklaşık üç ay süren hükümet kurma çalışmalarından sonra Büyük Koalisyon için anlaşan Birlik Partileri (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), mülteci politikaları, asgari ücret ve veri kayıtları konusunda fikir birliği sağlayamadı.

CDU’nun yeni Genel Sekreteri Peter Tauber, Büyük Koalisyon çalışmaya başlamadan tartışılmasını eleştirdi. Ortakları SPD’nin daha disiplinli olmasını talep eden Tauber’in, “SPD’ye şunu öneriyorum, bizim hakkımızda değil, bizimle konuşsun.” şeklindeki ifadeleri dikkat çekti.

Özellikle Adalet Bakanı Heiko Maas’ın (SPD), Avrupa Adalet Divanı’nın veri kaydetmesiyle ilgili karar verene kadar yasa çalışmasını durdurduğunu açıklamasından sonra sular durulmadı. Maas’ı ilgili yasa üzerindeki çalışmaları durdurduğunu medya üzerinden ortaklarına duyurmasını eleştiren Tauber, böyle yapacağına konuyu Bakanlar Kurulu'na getirmesinin doğru olacağı görüşüne yer verdi. Tauber, “Maas, sanki selefi Sabine Lutheusser-Schnarrenberger’in taktiğini devam ettiriyor ve veri kaydı ile ilgili yasayı geciktiriyor.” sözleriyle eleştiri getirdi.

Birlik Partileri Federal Meclis Grubu Volker Kauder de Maas’ı eleştirmişti. SPD’li Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Maas’a destek çıkarak, “Bu hükümetin başarılı olması için ortak bir istek mevcut.” demişti. Büyük Koalisyon ortakları, verilerin korunması ile ilgili yasayı bu ayın sonunda Bakanlar Kurulu'nda ele almak istiyor.

Diğer taraftan ise vatandaşların yüzde 39’u Büyük Koalisyon ortaklarının arasının bir önceki Birlik Partileri-Hür Demokrat Parti hükümeti ortaklarından daha fazla açık olduğu görüşünde. ARD Deutschlandtrend anketine göre yüzde 34’lük kısım yeni koalisyon ortaklarının en az öncekiler kadar kavgalı olduğunu düşünüyor. Vatandaşların sadece yüzde 18’i bu hükümeti bir öncekinden daha uyumlu buluyor. CİHAN

Yorumlar