Almanya’da koalisyon anlaşmasında mutlu son

Almanya'da iki buçuk aylık hükümet kurma arayışları sonunda Hıristiyan Birlik (CDU/ CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) liderleri koalisyon anlaşması imzasını bugün attı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da koalisyon anlaşmasında mutlu son

Almanya'da iki buçuk aylık hükümet kurma arayışları sonunda Hıristiyan Birlik (CDU/ CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) liderleri koalisyon anlaşması imzasını bugün attı. CDU Genel Başkanı Angela Merkel, CSU Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel Paul Löbe binasında yaklaşık 700 kadar konuğun karşısında son noktayı koydu.

Toplantının başında konuşma yapan Merkel, “Bu anlaşma Almanya’nın geleceğini belirlemek için iyi bir esas.” dedi. SPD lideri Gabriel ise anlaşmayı “sıradan insanların çıkarı için bir sözleşme” olarak niteledi.

Kasım ayı sonunda CDU ve SPD bir araya gelerek anlaştıklarının göstergesi olarak koalisyon sözleşmesini imzalamışlardı. Sonrasında büyük koalisyon kararının SPD’nin tabanına sorması sonucu hafta sonu olumlu cevap gelmişti.

MERKEL YARIN YEMİN EDECEK

Federal milletvekilleri yarın sabah saat 9’da Başbakan Angela Merkel’i seçmek için federal mecllste bir araya gelecek. Milletvekilleri başbakanı gizli seçecek. Anayasanın 56’ıncı maddesine göre Merkel saat 12’de görevi için yemin edecek.

Merkel’in saat 9’da vekiller tarafından seçilmesinden sonra yemin töreninden önce saat 11’de Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un huzuruna çıkacak. Cumhurbaşkanı’nın makamı Bellevue Sarayı'nda Merkel başbakanlığa atanacak.

Başbakan Merkel’den sonra saat 12.30’da yeni bakanlarda görev atamalarını Cumhurbaşkanı Gauck’un elinden alacak. Ardından tekrar Federal Meclis başkanının karşısına çıkacak bakanlar görevleri için yemin edecek. Yemin töreni esnasında tek tek kürsüye çıkan bakanlar “Allah bana yardımcı oldukça” ibaresini kullanmakta serbest olacak.

Ardından bazı bakanlar yarın, bazıları ise önümüzdeki haftalarda bakanlıklarını tanıma fırsatı bulacak. Daha önceden İçişleri Bakanlığı yapan Thomas de Maizière ve yeni Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bakanlıklarını tanıyan isimlerden.

Çarşamba günü Başbakan Angela Merkel yeni bakanlarıyla kabine toplantısı yapacak. Perşembe günü ise saat 10 ila 18 arası fraksiyonlar bir araya gelecek. Federal mecliste ise Ukrayna’daki sorunların ve iç politika konularının ele alınması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar