Almanya'da İslami cenaze usulleri için sona yaklaşıldı

Almanya'nın Mannheim Belediyesi Danışma Kurulu Sözcüsü Detlef Möller, Baden-Württemberg Eyalet Meclisi'nde tüm partilerin desteği sayesinde Nisan 2014’te çıkarılacak yasa ile Müslümanların Mannheim'da dini inançlarına göre defnedilebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da İslami cenaze usulleri için sona yaklaşıldı

Almanya'nın Mannheim Belediyesi Danışma Kurulu Sözcüsü Detlef Möller, Baden-Württemberg Eyalet Meclisi'nde tüm partilerin desteği sayesinde Nisan 2014’te çıkarılacak yasa ile Müslümanların Mannheim'da dini inançlarına göre defnedilebileceğini söyledi. Yasa ile kabirde tabut kullanma mecburiyeti kaldırılacak. Sadece mezarlıkta bulunan yas salonundan (Tauerhalle) kabre taşıma mesafesinde tabut kullanılması zorunlu olacak.

Tıbben ölümün belirlenmesinden kısa süre sonra cenazenin defnedilmesi mümkün olacak. Bu da defnin 24 saat içinde gerçekleşebileceği anlamına geliyor. Şimdiye kadar geçerli olan 48 saat bekletme zorunluluğu yasa ile kaldırılmış oluyor. Defin uygulamasında Müslüman tanımlaması da yapılıyor. Buna göre İslam dinine geçmek için Kelime-i Şahadet yeterli olduğundan yazılı bir delil istenmiyor. Kefenle defnedilmek için kişinin yazılı vasiyeti de geçerli oluyor. Yazılı bir vasiyet yoksa kişinin tahmin edilen isteğine göre defin gerçekleştiriliyor. Kanun yürürlüğe girdiğinde Mannheim Belediyesi’nin cenaze yıkama işlemi için gerekli imkânları da sağlaması gerekecek.

Ebedi istirahatgah hakkı Mannheim'da zaten mevcut. Hâlihazırda Hauptfriedhof`ta Müslümanlara ayrılmış Müslüman Mezarlığı bulunuyor. Burada ilk safhada 50 senelik defin izni temin edilebiliyor. Bu izin sonradan uzatılabiliyor ve ebedi istirahatgah hakkına dönüştürülebiliyor. Aynı zamanda kabir, dini hassasiyetlere uygun hazırlanabiliyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Baden-Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann, “İnsanlar kendilerini yaşadıkları beldede defnettirmedikçe, tümüyle entegre olmamışlardır.” değerlendirmesine bulundu. CİHAN

Yorumlar