Almanya'da hükümet, seçimden üç ay sonra işbaşı yapıyor

Almanya'da Federal Hükümet, Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) hükümet anlaşmasını imzalamasıyla resmi olarak kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da hükümet, seçimden üç ay sonra işbaşı yapıyor

Almanya'da Federal Hükümet, Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) hükümet anlaşmasını imzalamasıyla resmi olarak kuruldu. Angela Merkel, yarın Federal Meclis’te üçüncü kez başbakan seçiliyor. Başbakan ve Federal Bakanlar Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un elinden tezkerelerini alarak resmen görevlerine başlıyor. Merkelilk yurtdışı ziyaretini ise Fransa’ya yapacak.

Almanya’nın 18.dönem Federal Hükümeti, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Paul-Löbe-Haus’da Büyük Koalisyon Anlaşması’nı imzalamasıyla resmi olarak kuruldu. Angela Merkel yarın Federal Meclis’te üçüncü kez başbakan seçiliyor.

Başbakanın ilk seçim turunda belirlenmesi için salt çoğunluğu aranıyor. Bu şart yerine getirildikten sonra Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Merkel’i ülkenin başbakanı olarak atayacak. Merkel’in yemin ettikten sonra hükümet ortakları tarafından belirlenen bakanlar da tezkerelerini Cumhurbaşkanı Gauck’un elinden alarak ve mecliste yemin edecek ve resmen görevlerine başlamış olacak.

Böylece 22 Eylül’deki genel seçimlerden üç ay sonra ülke tarihinde üçüncü kez kurulan Büyük Koalisyon hükümeti işbaşı yapacak. Bakanlıklardaki devir teslim törenlerinin de yarın tamamlanması bekleniyor. Çarşamba gününden itibaren de Federal Meclis hareketli anlara sahne olacak. Perşembe günü partilerin meclis grupları toplanacak ve aynı gün mecliste Ukrayna’daki gelişmeler, yüzde 20’lik bir azınlığı oluşturan muhalefetin haklarının ele alınacağı bir oturum yapılacak.

Hükümetin kurulmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Angela Merkel, Büyük Koalisyon’un büyük meseleleri çözmek için kurulmuş bir koalisyon olduğunu söyledi. Merkel, “Almanya’nın geleceğini tasarlamak için iyi bir anlaşma.” dedi.

SPD Genel başkanı Sigmar Gabriel ise hükümet kurmak için yürütülen müzakerelerin adil bir şekilde yürütülmüş olmasının Almanya’nın yararına olan bir sonucu beraberinde getirdiğini ifade etti.

‘Almanya’nın Geleceğini Şekillendirmek’ başlığını taşıyan 185 sayfalık Büyük Koalisyon Anlaşması, CDU Başkanı Merkel, CSU Başkanı Horst Seehofer ve SPD Başkanı Sigmar Gabriel tarafından hükümet pazarlıkları tamamlandıktan sonra şartlı olarak imzalanmıştı.

Bu anlaşmayı ilk onaylayan CSU olurken, CDU küçük parti kurultayında bu ortaklığa yeşil ışık yakmıştı. SPD ise parti üyelerine oylama yaptırarak bir ilke imza attı. Partilerin onaylamasından sonra Büyük Koalisyon Anlaşması dün resmi olarak imzalanmış oldu.

MERKEL’İN İLK ZİYARETİ FRANSA’YA

Angela Merkel, başbakan seçilmesinden hemen sonra ilk yurtdışı ziyaretini yarın Fransa’ya yapıyor. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Merkel’in yarın Paris’te Fransa Devlet Başkanı François Hollande ile resmi görüşme gerçekleştireceğini duyurdu.

Merkel’le birlikte Paris’e yeni Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in (SPD) gideceği bildirildi. Merkel ve Hollande arasındaki görüşmede 19- 20 Aralık tarihlerinde yapılacak Avrupa Birliği Konseyi toplantısı, Ukrayna ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki durum ele alınacağına dikkat çekildi. CİHAN

Yorumlar