Almanya'da eyaletler çifte vatandaşlık tasarısında geri adım atmıyor

Almanya'da opsiyon modelinin kaldırılıp çifte vatandaşlığın şartsız verilmesini talep eden Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Schleswig-Holstein eyaletleri ısrarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da eyaletler çifte vatandaşlık tasarısında geri adım atmıyor

Almanya'da opsiyon modelinin kaldırılıp çifte vatandaşlığın şartsız verilmesini talep eden Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Schleswig-Holstein eyaletleri ısrarını sürdürüyor. Üç eyalet hazırladıkları yasa tasarısını Cuma günü Eyalet Temsilciler Meclisi‘ne (Bundesrat) sunacak.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’in yönettiği eyaletler, Federal SPD yönetimi ve koalisyon ortağı Hıristiyan Demokratik Birlik'in (CDU) vazgeçirme ısrarlarına rağmen opsiyon modelinin şartsız kaldırılmasını istiyor. Hükümet ortağı CDU, SPD’li eyaletlerin çifte vatandaşlık yasa tasarısını geri çekmemeleri durumunda vatandaşlık yasasında değişiklik yapmak için görüşmeleri durdurmakla tehdit etmişti.

CDU Genel Başkan Yardımcısı Thomas Strobl yaptığı açıklamada, “Eyaletler tasarıyı çöpe atmadıkları sürece çifte vatandaşlık görüşmesi yok.” ifadelerini kullanmıştı. CDU, opsiyon modelini kaldırmak için Almanya’da okula gitme ve en az belli bir süre ülkede yaşamış olma şartı gibi ek şartlar getirmek istiyor. CİHAN

Yorumlar