Almanya’da elektrik fiyatları AB ortalamasının üzerinde

Yapılan bir araştırmaya göre Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında elektrik fiyatlarının en yüksek olduğu ülke Almanya oldu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da elektrik fiyatları AB ortalamasının üzerinde

Yapılan bir araştırmaya göre Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında elektrik fiyatlarının en yüksek olduğu ülke Almanya oldu. Berlin merkezli internet araştırma portalının Avrupa İstatistik Dairesi Eurosat’ın verilerini baz alarak yaptığı hesaplamaya göre, Almanya’da yılın ilk altı aylık kısmında elektirik fiyatları AB ortalamasından yüzde 46 daha fazla.

Pahalılıkta yenilenebilir enerjiye geçiş için alınan vergilerin önemli bir etken olduğu belirtilirken, yeni yılda elektirik şirketlerinin yüzde 3,4 zam yapacağı bildirildi.

Federal Kartel Dairesi ve Elektirik Ağı Ajansı tarafından hazırlanan rapora göre yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş için alınan vergiler fiyatların artmasında etkili oldu. Federal Kartel Dairesi Başkanı Andreas Mundt, sorunun çözümü için yenilenebilir enerji santrallerinin devlet tarafından verilen teşviklerle sübvanse edilmesinden vazgeçilip elektrik pazarına entegre edilmesini tavsiye etti.

Mundt, enerji pazarında rekabetin olumlu etkileri olacağını savundu. Yapılan hesaba göre 3 kişilik bir ailenin, yılda 3 bin 500 kilovat saat elektrik tüketimine bin 22 Euro ödediği hesaplandı. AB ortalaması ise 700 Euro. Fransa’da yaşayan vatandaşlar, 3 bin 500 kilovat saat elektirik için sadece 515 Euro ödüyor. Almanya’da önümüzdeki aylarda elektirik vergileri ve elektirik ağı kullanım ücretlerinin artmasından dolayı elektirik fiyatlarının da artması bekleniyor.

YENİ YILDA ORTALAMA 3,4 ORANINDA ZAM

Yeni yıla geçişte 360’tan fazla elektrik şirketi, ortalama yüzde 3,4 zam yapacağını duyurdu. Alman Elektirik Ağı Ajansı Başkanı Jochen Homann, tüketicilerin bu zamlardan sonra firma değiştirmeyi düşünmelerinin zamanının geldiğini söyledi. Ancak Almanya’da elektrik fiyatlarının belirli bir kısmı devlet tarafından belirlendiği için elektirik fiyatının belirlenmesinde elektirik firmalarına pek fazla bir seçenek kalmıyor.

Öte yandan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (DIW), ekolojik elektirik vergilerinden çok az sayıda şirketin muaf tutulmasını talep etti. DIW Başkanı Claudia Kemfert, yenilenebilir enerji yasasının kurtarılması gerektiğini kaydetti. AB Komisyonu da şirketlere yapılan milyarlık elektirik indirimlerinin rekabetin ruhuna ters olduğu kanaatinde.

Kemfert de şirketlere yapılan bu indirimlerin ve istisnai durumların mümkün olduğunca ortadan kaldırılmasını istedi ve sadece uluslararası rekabete dayanmak zorunda olan ve çok elektrik tüketen şirketlere özel uygulama yapılabileceğini söyledi. Alman ekonomist, yenilenebilir enerjiye geçişin masraflarının herkese eşit miktarda dağıtılmasını talep etti. Yenilenebilir enerji vergilerini şimdiye kadar vatandaşlar ve küçük işletmeler ödemek zorundaydı.

Ayrıca Almanya’da 2006 yılından beri elektirik, gaz ve diğer yakıtların ücretlerinin yüzde 23,6 arttığı gelen haberler arasında. Bazı siyasiler, dar gelirli vatandaşlara yeniden ısınma masrafı primi verilmesini talep etti. CİHAN

Yorumlar