Almanya'da doğup büyüyen Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanındı

Almanya'da Federal Hükümet’in hazırladığı Türk gençlerine çifte vatandaşlık hakkı getiren yasa dün Federal Meclis’te kabul edildi. Yeni yasa ile birlikte Almanya’da doğup büyüyen gençlerden 21 yaşına kadar okula gidip diploma alanlar...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da doğup büyüyen Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanındı

Almanya'da Federal Hükümet’in hazırladığı Türk gençlerine çifte vatandaşlık hakkı getiren yasa dün Federal Meclis’te kabul edildi. Yeni yasa ile birlikte Almanya’da doğup büyüyen gençlerden 21 yaşına kadar okula gidip diploma alanlar ile an az altı yıl okula gitmiş olanlar veya sekiz yıldır Almanya’da yaşayan gençler çifte vatandaş olabilecek.

Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonunun uzun pazarlıklar sonrasında Almanya’da doğup büyüyen göçmen ailelere mensup gençlere çifte vatandaşlık hakkını yasalaştırdı. Dün Federal Meclis’te kabul edilen yasayla çifte vatandaşlık hakkı getirildi. Gençleri 23 yaşında Alman vatandaşlığı ile anne-babasının geldiği ülke arasında tercihe zorlayan opsiyon modeli kaldırıldı. Çifte vatandaşlık hakkından ilk etapta 500 bin çocuk ve gencin faydalanacağı belirtildi.

ALMANYA’DA DOĞUP BÜYÜME TANIMLANDI

Koalisyon sözleşmesinde yer alan çifte vatandaşlık için Almanya’da doğup büyüme şartı yeni yasada tanımlandı. Buna göre gencin 21 yaşına kadar Almanya’da sekiz yıl oturmuş veya altı yıl okula gitmiş veya okul ve meslek diploması sahip olması gerekiyor. Bu üç şarttan birini yerine getiren doğrudan çifte vatandaş olabilecek. Opsiyon modeline tabi olan gençlerin yüzde 95’inin yeni yasayla çifte vatandaşlık hakkı için gerekli şartları yerine getirdiği vurgulandı.

RESMİ DAİRELER GENÇLERİ BİLGİLENDİRECEK

Yeni yasayla birlikte gençler, çifte vatandaşlık dairelerine gitmek zorunda kalmayacak. Kararsız oldukları durumda gençleri bilgilendirip onlara ulaşmak da dairenin görevi olacak. Gençlerin iki pasaporta sahip olup olamayacakları konusunda önceden bilgi alma hakları olacak.

DURUMU BELLİ OLMAYANLAR İÇİN ÖZEL KOMİSYON KURULACAK

Çifte vatandaşlık hakkına sahip olup olamayacağı belli olmayan gençler için özel ‘Härtefall Kommission’ adıyla komisyon oluşturulacak. Doğrudan çifte vatandaş olamayan gençlerin durumları bu komisyonda görülecek.

ÖZOĞUZ: ALMANYA’NIN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ KARAR

Çifte vatandaşlık hakkının tanınmasının Almanya’nın geleceği için verilmiş önemli bir karar olduğunu söyleyen Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, "Alman Vatandaşlık Yasası’ndaki değişiklikle çifte vatandaşlık siyasi ve toplumsal olarak kabul görmüş olacak. Yasa ile Almanya’daki bir gerçeklik görülmüş oldu. Vatandaşlık Yasası’nda yeni değişiklikler olacağından eminim. diyerek Alman Vatandaşlık Yasası’nda yeni değişiklikler yapılacağını ve önümüzdeki yıllarda herkese çifte vatandaşlık hakkı verileceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Özoğuz, opsiyon modelinin kaldırıldığını ve artık Almanya’da doğup büyüyen gençlere ailelerinin geldiği ülke ile Almanya arasında zorunlu tercih yaptırılmayacağını ifade etti. CİHAN

Yorumlar