Almanya'da doğan Türklerin yüzde 99'u burada kalıyor

Almanya'da Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkede yaşayan ikinci ve üçüncü nesil Türklerin yüzde 99'u burada kalıyor. Ancak Türkiye'den gelen üniversite öğrencilerinin yüzde 30'u Almanya’ya...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da doğan Türklerin yüzde 99'u burada kalıyor

Almanya'da Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkede yaşayan ikinci ve üçüncü nesil Türklerin yüzde 99'u burada kalıyor. Ancak Türkiye'den gelen üniversite öğrencilerinin yüzde 30'u Almanya’ya alışamadıkları için geri dönüyor. BAMF, her yıl 14 ila 17 bininin geri göç ettiğini duyurdu.

Özellikle Almanya'da doğup büyüyenlerin büyük kısmının Almanya'da kaldığı belirtilirken, araştırmacı Dr. Axel Kreienbrink, ankete katılan Türklerin üçte birinin geri dönmeyi düşündüğünü söylediklerini, ancak istatistiklere Almanya'da doğup büyümüş olanların sadece yüzde birinin geri döndüğünün yansıdığını ifade etti. Buna göre 2007 ila 2012 yılları arasında ikinci ve üçüncü nesil Türklerden sadece 3 ila 4 bini Almanya'yı terk ediyor. Bu rakamı değerlendiren Dr. Stefan Alscher, geri dönenlerin tahmin edilenden çok daha az olduğunu dile getirdi.

Almanya'ya yüksek öğrenim için gelen Türklerin yüzde 30 ila 40'ının ve çalışmak için gelenlerin yüzde 25'inin geri döndüğünü tespit eden araştırmacılar, bu grubun uluslararası hareket yeteneğine sahip olduğuna vurgu yapıldı. Emekli olan Türklerde de eskiye kıyasla Almanya'yı terk oranlarında ciddi düşüşler olduğu açıklanırken, bu vatandaşların her iki ülkede de yaşayabildikleri dile getirildi. Geri dönen Türkler arasında ailevi ve arkadaş çevresi gibi nedenler etkili olurken, ırkçılığa maruz kalmanın geri dönüş için önemli bir etken olmadığı savunuldu. Türkiye'ye gidenlerin, Almanya'ya bir daha gelmeyecekleri gibi bir durumun söz konusu olmadığı da araştırmanın bir diğer önemli bulgusu.

Konu hakkında Zaman’a konuşan EXUV İşadamları Derneği Genel Müdürü Kemal Haner, Almanyalı Türklerin büyük bir kısmının Almanya’da ekonomik ve siyasi istikrar gerekçeleri ile kaldığını söyledi. Alman sistemine alışmış bir kişinin Türkiye ortamına alışmasının zor olduğunun altını çizen Haner, “Almanya'da maddi imkanlar daha iyi ve hayat standartları daha yüksek.'' dedi. Türkiye'den gelip Almanya'da öğretmenlik okuyan K. S. ise, Türkiye'den gelen akademisyenlerin geri dönmelerinin gerekçelerini anlattı. Buna göre Almanya'da üniversite bitiren bu gençler, Türkiye özlemi, Almanya'daki sosyal hayata ayak uyduramama, Türkiye’de kendini daha özgüven içinde ifade edebilme ve devlet tarafından verilen ciddi maddi teşvikler gibi nedenlerle Almanya'yı terk ediyor.

CİHAN

Yorumlar