Almanya'da Dil ve Kültür Festivali rüzgarı

12. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali finalinin yapılacağı Almanya’da Türkçe rüzgarı esiyor.Düsseldorf’ta yapılacak final öncesi Oberhausen ve Leverkusen’de yapılan özel programlar da finali aratmadı. Finalin Almanya’da gerçekleşmesine...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Dil ve Kültür Festivali rüzgarı

12. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali finalinin yapılacağı Almanya’da Türkçe rüzgarı esiyor.

Düsseldorf’ta yapılacak final öncesi Oberhausen ve Leverkusen’de yapılan özel programlar da finali aratmadı. Finalin Almanya’da gerçekleşmesine en çok da bugüne kadar Türkiye’de olduğu için katılamayan Almanyalı Türkler sevindi.

Türkçenin çocukları, yarın akşam Düsseldorf’ta gerçekleşecek final öncesi Oberhausen ve Leverkusen’deki özel programlarda Türkçe sevdalılarıyla buluştu.

Forum Leverkusen salonunda küçük bir final formatında gerçekleşen programa katılan Almanyalı Türkler, bin bir cefayla dünyanın dört bir yanında açılan Türk okullarının meyveye durmasına büyük bir heyecan ve coşkuyla tanıklık etti.

Dünyanın 145 ülkesindeki okullar arasında yapılan yarışmalar sonucu seçilen öğrenciler seslendirdikleri şarkılarla profesyonel sanatçıları aratmadı. En büyük ilgiyi ise Azerbaycanlı ekibin Türk halk oyunları gösterisi gördü. Yoğun tezahürat üzerine ekip bir kez daha sahne almak zorunda kaldı.

Leverkusen buluşması, diğer öğrencilerin eşliğinde Cezayir’den Delia Chih’in söylediği “Namın duyulsun“ şarkısıyla başladı.

Ardından açılış konuşması yapan Dialog Eğitim Merkezleri Genel Müdürü Yusuf Ordueri birçok kategorideki yarışmalara bu yıl 145 ülkeden on binlerce öğrencinin katıldığını söyledi. Ordueri, “Bu gece Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna, Cezayir, Filipinler, Gürcistan, Kırgızistan, Kosova, Madagaskar, Moldova, Tacikistan ve Tunus’tan birer gül misali çocuklarımız bizlerle birlikte olacaklar. Sunacakları eserlerde sevgi, barış, şefkat, emniyet ve güveni adeta duyacak ve hissedeceksiniz.” dedi.

STATLARA SIĞMAYACAKSINIZ DENMİŞTİ, TÜRKİYE’YE, DÜNYAYA SIĞMIYORUZ

Dünyanın dört bir yanından gelerek sevgi ve barışı Türkçe anlatan çocuklar bu vaadi boş bırakmadı. İşadamı Turgay İlhan, “Bu gurbet elde bize bu güzelliği, coşkuyu yaşatan herkese sonsuz teşekkür ediyoruz” derken, işadamı Ahmet Özarıcı da, “Bu güzelliği görmeyenler için çok üzülüyoruz.” şeklinde konuştu.

Olimpiyatların atmosferinden etkilenenlerden biri de Fuat Keskin’di. Keskin, “Onurlandık, şereflendik” sözleriyle memnuniyetini dile getirirken, İdris Eyice de “Uzaklardan seyrediyorduk, bu sene çok şanslıyız. Canlı olarak seyretmek ayrı bir bir güzellikti.” diye konuştu.

Programa büyük destek veren Sinerji Köln İşadamları Derneği SYNKO Başkanı Haşim Akman da “Statlara sığmayacaksınız denmişti, Türkiye’ye de sığmadık, artık dünyaya da sığmayacağız her halde.” diyerek olimpiyat ruhunun bütün dünyayı sarması karşısındaki mutluluğunu dile getirdi.

Faruk Bulut, emeği geçen herkese dua ederken, Kazım Özarıcı, “Oturduğumuz yerden dünyayı tur attık, heyecandan duramadım, mükemmeldi” diyerek hayranlığını dile getirdi.

Ayşe Akkuş ise “Her sene bizi tekrar şaşırtıyorlar. Bundan daha güzeli olamaz sanıyorum. Bu sene onlar bize geldi, akraba gibi olduk. Çocukları kendi evlatlarım gibi hissediyorum.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar