Almanya'da çifte vatandaşlık hakkını koruyan yasa onaylandı

Alman Bakanlar Kurulu, Almanya'da doğan göçmen ailelere mensup gençlerin 23 yaşından sonra da çifte vatandaşlık haklarının korunmasını sağlayacak yasa tasarısını onayladı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da çifte vatandaşlık hakkını koruyan yasa onaylandı

Alman Bakanlar Kurulu, Almanya'da doğan göçmen ailelere mensup gençlerin 23 yaşından sonra da çifte vatandaşlık haklarının korunmasını sağlayacak yasa tasarısını onayladı. Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, “opsiyon modeli”ni fiilen ortadan kaldıran yeni vatandaşlık kanununu “Ülkemiz için büyük ilerleme” sözleriyle değerlendirdi.

Almanya'da doğup ve büyüyen Türk gençlerini 23 yaşına kadar sahip olduğu çifte vatandaşlığından birini seçmeye zorlayan "opsiyon modeli" uygulaması kaldırılıyor. Federal Bakanlar Kurulu bugünkü toplantısında vatandaşlık kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarını kabul etti. Bakanlar Kurulu'nun ilk Türk üyesi olan Federal Göç, Mülteciler ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), bu kararla binlerce genç için çok güzel bir sinyal verildiğini söyledi.

Opsiyon modelini fiilen ortadan kaldıran yeni vatandaşlık kanununu “Ülkemiz için büyük bir ilerleme” sözleriyle değerlendiren Özoğuz, gençlerin ebeveyninin vatandaşlığından vazgeçmesini veya doğup büyüdüğü ülkede kendisini yabancı konumuna düşüren uyum düşmanı bir uygulamanın kaldırıldığına sevindiğini aktardı.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Friedrich Ebert Vakfı'nda düzenlenen “Avrupa'da vatandaşlık ve katılım konsepti” konulu uluslararası konferansta konuşma yapan Özoğuz, Almanya'nın göç ülkesi olduğunun yakın zamana kadar kabul edilmediğini, 2000 yılına kadar Alman vatandaşı olabilmek için anne veya babada Alman olma şartı arandığını, bu bakımdan adım adım ileriye doğru ilerleme kaydedildiğini aktardı.

Hessen seçimlerinden sonra Roland Koch'un (CDU) ve Rheinland-Pfalz'deki liberallerin (FDP) ‘opsiyon modeli' uygulamasının vatandaşlık yasasına dahil edilmesinde büyük rol oynadığını hatırlatan Özoğuz, bu modelin dünyada eşi benzeri olmayan olumsuz bir örnek olduğunu ifade etti. Bu olumsuz örnekle birlikte Almanya'da doğanlara da Alman vatandaşı olma hakkı sağlandığının altını çizen Uyum Bakanı, ‘opsiyon modeli'ni de kaldırarak artık vatandaşlık kanununda büyük ilerleme kat edildiğini belirtti.

Özoğuz, herkese çifte vatandaşlığın önünü açmak için çabalamaya devam edeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Özellikle Almanya'nın kalkınmasında önemli rol oynayan birinci nesil göçmenlere yönelik önemli bir sinyal olacaktır. Dil sınavı gibi herhangi bir şart olmadan bu imkan sağlanmalı.” Özoğuz, Alman vatandaşlığının, seçme ve seçilme hakkı gibi siyasi katılım açısından önemli rol oynadığını ifade etti. Bununla birlikte vatandaşlığın ayrımcılıktan korumadığından da yakınan bakan, “Hala yabancı isimle kiralık ev, iş veya mesleki eğitim yeri ararken göçmenler ayrımcılığa maruz kalıyor.” dedi.

Özoğuz, bu sorunla da mücadele edilmesi gerektiğini hatırlattı. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) ise genç göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı sunacak değişiklikle vatandaşlık kanununun daha modern hale geleceğini belirtti.
CİHAN

Yorumlar