Almanya'da Büyük Koalisyon’da ‘büyük’ müsteşar heyeti

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümetinde bakanlıklardaki müsteşarların sayısı 33’e yükseldi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Büyük Koalisyon’da ‘büyük’ müsteşar heyeti

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümetinde bakanlıklardaki müsteşarların sayısı 33’e yükseldi. 2005-2009 yılları arasındaki bir önceki Büyük Koalisyon döneminde müsteşar sayısı 30’du. Gerhard Schröder’in yönettiği Kırmızı-Yeşil hükümeti ise 28 müsteşarla yetiniyordu.

Alman medyasında yer alan haberlere göre bir devlet müsteşarı devlete aylık yaklaşık 17 bin 500 Euro’ya mal oluyor. Buna ayrıca müsteşarların personel giderleri de eklenince yıllık masrafı 500 bin Euro’yu geçiyor. Başbakanlık ve bakanlıklarda görev yapacak 33 müsteşarın yıllık toplam gideri 16 milyon Euro’yu bulacağı belirtiliyor.

Başbakanlık’ta üç devlet bakanı, Ekonomi ve Çevre Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nda üçer devlet müsteşarı vazifelendirilirken, diğer bakanlıklarda ise ikişer müsteşar atandı. Muhalefetteki Sol Parti’nin Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi müsteşar sayısının artırılmasını eleştirdi. Saarbrücker Gazetesi'ne açıklamada bulunan Gysi, yeni makamların oluşturulması vatandaşın omuzuna ek yük olarak bineceğini belirtti.

Aydan Özoğuz Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı olurken, selefi Maria Böhmer’e Dışişleri Bakanlığı’nda devlet müsteşarlığı verildi. Eski Adalet Bakanı Brigitte Zypries Ekonomi Bakanlığı’na internet ve uzay teknolojisinden sorumlu müsteşar olarak atandı.

Sigmar Gabriel bakanlığına ayrıca Yeşiller partili Rainer Baake’yi müsteşar atayarak sürpriz yaptı. Enerji uzmanı Baake, daha önce yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinin başlatıldığı dönemde Çevre Bakanlığı’nda müsteşarlık yapmıştı.
CİHAN

Yorumlar