Almanya'da Bakanlar Kurulu belli oldu; Özoğuz ilk Türk bakan

Almanya'da gerçekleştirilen genel seçimlerden üç ay sonra, 18.dönem Bakanlar Kurulu'nda görev alacak isimler belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Bakanlar Kurulu belli oldu; Özoğuz ilk Türk bakan

Almanya'da gerçekleştirilen genel seçimlerden üç ay sonra, 18.dönem Bakanlar Kurulu'nda görev alacak isimler belli oldu. Birlik Partileri ile hükümet kurmak için üyelerinin onayını alan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Aydan Özoğuz’u, Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı olarak atadı. Özoğuz, Almanya tarihinde bakan olarak atanan ilk Türk oldu.

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), SPD üyelerinin Büyük Koalisyon’a 'evet' demesinden sonra hükümette yer alacak bakanların isimlerini açıkladı. Ekonomi ve Enerji, Dışişleri, Çalışma ve Sosyal, Adalet ve Tüketiciyi Koruma, Aile ve Gençlik, Çevre ve Altyapı bakanlıklarına atama yapan SPD, Aydan Özoğuz’u da bakanlar kabinesine alarak ülke tarihinde bir ilke imza attı.

Bakanların isimlerini partinin Genel Merkezi Willy-Brandt-Haus’ta açıklayan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Yardımcısı Özoğuz’un bakanlar kabinesinde yer alacak olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Gabriel, "Almanya’ya gelen, burayı vatan edinenler için önemli bir mesaj. Göçmenlerin sadece eyaletlerin ve Federal Meclis’te değil, Federal Hükümet’te de temsil edilmesinin çok doğal, sıra dışı olmadığının bir göstergesidir." diye konuştu. Gabriel konuşmasında ayrıca, Birlik Partileri ile yapılan pazarlıklarda çifte vatandaşlık konusunda mücadele ettiklerini, Almanya’da doğup büyüyenler için bunu mümkün kıldıklarını sözlerine ekledi.

Birlik Partileri ile Büyük Koalisyon Anlaşması’nı imzalayan SPD, bu anlaşmayı parti üyelerinin oylamasına sunmuştu. Geçtiğimiz hafta sonu oylama sonuçları belli oldu. Yaklaşık 475 bin üyeden 370 bininin oy kullanması dikkat çekti. Yoğun ilgi gösterilen oylamadan Büyük Koalisyon’a yüzde 76’lık 'evet' çıktı.

Oylama sonuçlarını değerlendiren SPD Başkanı Gabriel, "Biz Almanya’nın katılımcı partisiyiz, bu ülkenin sadece en eski partisi değil, aynı zamanda en modern partisi de biziz." dedi. Almanya için yeni standartlar getirdiklerini söyleyen Gabriel, "Bugün demokrasi için bayramdır." ifadesini kullandı.

Dört sene içerisinde yapmaları gereken çok şey olduğunu ifade eden Gabriel, "Üyelerimizden hayır oyu kullanan yüzde 24’lük kesimi de dört senenin sonunda ikna etmiş olmamız gerekiyor." dedi. SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles ise konuşmasında, "Referandum sürecinde yaklaşık 3 bin yeni üye kazandık. Umarım hepsi üyemiz kalırlar. Çünkü bir dahaki üye referandumu uzak değil." dedi.

SPD üyelerinin evet demesinden sonra bakanların isimleri de açıklanmış oldu. Şimdi ise sıra başbakan seçiminde. Angela Merkel, yarın Federal Meclis’te üçüncü kez başbakan seçilerek yemin edecek. Merkel ve bakanlar kurulu üyeleri tezkerelerini Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un elinden alacak.

Diyer yandan Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir de bakan olan Aydan Özoğuz'u tebrik etti. Kendisini kutlarım diyen Özdemir, "Eminim ki çok iyi bir görev yapacaktır. Aydan bizim arkadaşımız, onu destekleyeceğiz ama büyük koalisyonu eleştireceğiz." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar