Almanya'da azınlığa düşen muhalefet hak peşinde

Alman Federal Meclisi'nde azınlık konumuna düşen muhalefetin haklarının korunması tartışılmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da azınlığa düşen muhalefet hak peşinde

Alman Federal Meclisi'nde azınlık konumuna düşen muhalefetin haklarının korunması tartışılmaya devam ediyor.

Büyük Koalisyon hükümetinin ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), 631 milletvekilinden sadece 127’sine sahip olan Sol ve Yeşiller’in muhalefetteki görevlerini yapabilmeleri için Federal Meclis İç Tüzüğü’nün değiştirilmesini önerdi. Sebebi ise meclisin şimdiki tüzüğüne göre Araştırma Komisyonu kurma, kamuya açık sorgulama ve özel oturumlar yapılmasını temin etmek için en az yüzde 25’lik oran aranması. Muhalefetteki partilerin meclis gruplarının toplam oy oranı ise yaklaşık yüzde 20’lerde kalıyor.

Federal Meclis’in dünkü oturumunda hükümet ve muhalefetin önerileri ele alındı. Hükümetteki partiler, Araştırma Komisyonu kurma imkanını sunan iç tüzük değişikliğini önerdi. Ancak bu öneride muhalefetin yüzde 25’lik şartını yerine getirmeden bir yasayı Federal Anayasa Mahkemesi’ne incelemeye sunma imkanı ve meclisteki konuşma süresinin uzatılması öngörülmüyor. Meclisteki konuşma süreleri partilerin koltuk sayısına göre paylaşıldığından şimdiki duruma göre bir saatlik oturumda muhalefete 12 dakikalık süre düşüyor. Muhalefetteki partiler ise sadece bu yasama dönemi için yasa değişikliği talep ediyor.

Büyük Koalisyon hükümeti kurulmasından sonra muhalefet azınlık konumuna düşmüş, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, azınlık konumundaki muhalefetin korunmasını istemiş, bunun için meclis kararı alınmasını önermişti. Ancak muhalefet partileri Lammert’in teklifini yetersiz bularak muhalefetin haklarını garanti altına alacak yasa önergesi hazırlamıştı. Meclisin dünkü oturumunda hükümet ve muhalefetin önerilerinin ilgili komisyonlara yönlendirilmesi kararlaştırıldı. Komisyonlardaki görüşmelerden sonra konunun mecliste ikinci kez görüşülmesi ve bir sonuca varılması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar