Almanya'da aşırı sağcılık azalıyor ama Müslüman ve Roman önyargısı yüksek

Almanya’da aşırı sağcılık gerilerken, sığınmacılara, Romanlara ve Müslümanlara karşı önyargılar oldukça yüksek bir seviyeye ulaştı. Leipzig Üniversitesi’nin 2002 yılından beri iki yıllık aralıklarla gerçekleştirdiği ve halktaki...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da aşırı sağcılık azalıyor ama Müslüman ve Roman önyargısı yüksek

Almanya’da aşırı sağcılık gerilerken, sığınmacılara, Romanlara ve Müslümanlara karşı önyargılar oldukça yüksek bir seviyeye ulaştı. Leipzig Üniversitesi’nin 2002 yılından beri iki yıllık aralıklarla gerçekleştirdiği ve halktaki aşırı sağcı görüşleri ölçen Mitte-Studie başlıklı bir araştırmaya göre toplumda olumlu gelişmeler olmakla birlikte halkın yüzde 20’si hala yabancı düşmanı görüşleri paylaşıyor. Halkın yüzde 13,6’sı şovenist görüşleri benimserken, yüzde 5’i ise antisemit görüşleri paylaşıyor.

Aşırı sağcı görüşleri paylaşanların oranında ise 2002 yılından bu yana büyük bir düşüş yaşanmış. Diktatörlüğü benimseme, yabancı düşmanlığı, antisemitizm, sosyal Darvinizm, Nasyonal Sosyalizm'in masum gösterilmesi ve şovenizm gibi görüşleri paylaşanların oranı 2002 yılında yüzde 9,7 iken 2014 yılında ise yüzde 5,6’ya gerilemiş. Bu olumlu gelişmeye rağmen toplumun Müslümanlara bakışı konusunda ise önyargılar güçlü bir şekilde varlığını sürdürüyor. Toplum, özellikle halk arasında ‘çingene’ diye de bilinen Sinti ve Roma, sığınmacılar ve Müslümanlara olumsuz bakıyor.

Almanların yüzde 84,7’si Sinti ve Romalara olumsuz duygular besliyor. Sığınmacılara karşı da halkın yarıdan fazlası olumsuz düşünceler içinde. Müslümanları da halkın neredeyse yarısı reddediyor. Araştırma ekibinde yer alan psikolog Oliver Decker’e göre halk, bu kesimi ya çok farklı buluyor ya da çalışmadan rahat bir hayat yaşayanlar zümresine dahil ediyor. Aşırı sağcı görüşlere karşı en etkili faktörün ise eğitim olduğuna dikkat çekiliyor. Lise diploması olanların yüzde 6,8’i aşırı yabancı düşmanı görüşleri benimserken, bu oran lise diploması olmayanlar arasında yüzde 20,8.

Avrupa Birliği (AB) fikri de Almanlar arasında cazibesini kaybetmiş. Almanların yüzde 40 ila 45 arasındaki bir bölümü AB fikrini desteklerken, yarıdan fazlası olumlu düşünmüyor. CİHAN

Yorumlar