Almanya'da 1 Mayıs bilançosu: 50’den fazla yaralı 15 gözaltı

Almanya’da yapılan 1 Mayıs gösterilerinde gözlerin çevrildiği Hamburg’da en az 50 kişi yaralandı, 15 kişi de göz altına alındı. Göstericiler polise taşlar, sopalar ve havai fişeklerle saldırırken, polis ise tazyikli su ve biber gazı...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da 1 Mayıs bilançosu: 50’den fazla yaralı 15 gözaltı

Almanya’da yapılan 1 Mayıs gösterilerinde gözlerin çevrildiği Hamburg’da en az 50 kişi yaralandı, 15 kişi de göz altına alındı. Göstericiler polise taşlar, sopalar ve havai fişeklerle saldırırken, polis ise tazyikli su ve biber gazı kullandı.

1 Mayıs işçi bayrımı Almanya’da da kısmen gergin geçti. Özellikle geçen yıl patlak veren “Rota Flora” olaylarından sonra gözlerin çevrildiği Hamburg’da polis ve göstericiler arasında yer yer çatışmalar yaşandı.

Polisin bin 800 kadar gösterici beklediği şehir merkezinde toplanan sol görüşlü göstericilerin sayısı beklenenden fazla çıktı. Sayıları 2 bin 200 kişiyi geçen göstericiler, güvenlik güçleri tarafından kapatılan Rota Flora bölgesine girmek istedi.

Yollara barikatlar kuran, polise taş, sopa ve havai fişeklerle saldıran göstericiler ortalığı savaş alanına çevirdi.

Polisin, dağıtmakta güçlük çektiği protestoculara karşı tazyikli su ve biber gazı kullandığı gözlendi.

Olaylarda 50 kadar kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre yaralılar arasında 18 de polis memuru bulunuyor. 15 kadar gösterici ise şiddet eylemleri nedeniyle gözaltına alındı.

Şehrin ana caddeleri ve Rota Flora’ya giden yollarından maddi hasar meydana geldi. St. Pauli semtindeki Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) ait seçim bürosunun camları da kırıldı.

Öte yandan başkent Berlin’deki protestolar ise Hamburg’a nazaran daha az zayiat ile atlatıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı şehrin ana caddelerinde hayat durdu, toplu taşıma aksadı.

Berlin’deki gösterilerde daha çok Almanya’nın mültecilere yönelik politikaları protesto edildi. Almanya’ya iltica eden yabancılar daha önce sık sık şehir merkezinde eylem yapmışlardı.

19 bin kişinin katıldığı duyurlan başkentteki 1 Mayıs protestolarında Hamburg’daki gibi taşlar, sopalar ve havai fişekler kullanıldı.

Göstericilerden bazıları renkli su torbalarını da emniyet güçlerine fırlattı. Polis şiddet dozu tırmanan gösterilerde zaman zaman müdahale etti.

Çok sayıda başkente polis takviye yapılırken SPD’nin federal bürosu önünde de güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Berlin’de göstericilerin SPD bürosuna ulaşması engellendi.

Berlin’in şehir merkezi Kreuzberg’de de ulaşım uzun süre aksadı. Sokaklar ve caddeler akşam saatlerine kadar gösterilere sahne oldu. Yetkililerin gösterilere ilişkin bugün daha detaylı bir açıklama yapması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar