Almanya yeni yıla köklü değişikliklerle giriyor

Almanya'da yeni yılla birlikte birçok yenilik vatandaşları etkileyecek. Resimsiz sağlık sigortaları geçersiz olacak.

Google Haberlere Abone ol
Almanya yeni yıla köklü değişikliklerle giriyor

Almanya'da yeni yılla birlikte birçok yenilik vatandaşları etkileyecek. Resimsiz sağlık sigortaları geçersiz olacak. Elektrik zamlanırken, posta ücretleri artacak. Emekli maaşlarında yüzde 2,13'lük artış yaşanacak. Banka ödemelerinde İBAN zorunluluğu gelirken, trafik ceza puanları değişecek. Ehliyete el koymak için 18 yerine 8 ceza puanı sistemine geçilecek.

RESİMSİZ SAĞLIK KARTI GEÇERSİZ OLACAK
Çipli ve resimli olmayan sağlık sigortası kartları geçerli olmayacak.1 Ocak 2014 tarihinden itibaren doktorlar ve muayenehaneler yeni çipli ve resimli sağlık sigortası talep edecekler. Yeni kartları olmayanlara işlem yapılmayacak.

EMEKLİ MAAŞLARINDA ARTIŞ YAŞANACAK
2014 yılında emekliler için azda olsa sevindirici gelişme yaşanacak. Emekli maaşlarında yıllık dönüşüm nedeniyle Temmuz'dan itibaren Batı Almanya'da aylık yüzde 2,13 ve Doğu Almanya'da 2,25 oranında artış olacak. Sosyal sigorta primi ödemelerinde bir değişiklik olmayacak. Sosyal sigorta primi yüzde 18,9 olarak kalacak.

BANKA HAVALELERİNDE HESAP (KONTO NUMARASI) YERİNE İBAN GELİYOR
1 Şubat 2014'ten itibaren banka yoluyla havale ve ödemelerde hesap numarası (Konto) ve banka numarası (BLZ) kalkacak. Bunun yerine Avrupa Birliği genelinde İBAN uygulamasına geçilecek. İBAN numarası hesap özeti (Kontoauszug) ve banka kartı üzerinde yer alıyor. Yeni sisteme geçişin kolaylaştırmak için en geç 2016 Şubat ayına kadar hem eski hem yeni sistemle işlem yapılabilecek. Fakat müşterilerin bankayla geçiş sürecini konuşmaları gerekiyor.

ELEKTRİKLİ SÜPÜRGELERE STANDART GELECEK
Avrupa Birliği elektrik tasarrufunu artırmak için ampulden sonra elektrikli süpürgeye de elektrik tasarruf standardı getiriyor. 1 Eylül 2014'ten itibaren 1600 watt'ın altında elektrik tüketen süpürgelerin satışına izin verilecek. Süpürgelerin üzerinde elektrik tüketimi iyi olan (A) ile kötü olan (C) ile gösterilme zorunda olacak.

ELEKTRİK AYDA 2,80 EURO ZAMLANACAK
Yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemek için vatandaşın kullandığı elektrik Ocak'tan itibaren 0,963 Cent pahalılaşacak. Aylık ortalama 3500 kw'lik elektrik tüketen bir aile aylık ortalama 2,80 Euro daha fazla ödeyecek.

8 PUANLA EHLİYET GİDECEK
1 Mayıs 2014'ten itibaren ehliyete el koymak için 18 puan yerine 8 puan yeterli olacak. Ceza puanları sistemi de değişecek. Araç kullanırken telefonla konuşmaya bir puan, kırmızı ışıkta geçenlere iki ceza puanı verilecek.

EV SAHİPLERİ ŞU SAYACINI YENİLEMEK ZORUNDA
Ev sahipleri 1 Ocak 2014'ten itibaren eski sıcak şu ve kalorifer ölçüm cihazlarını değiştirmek zorunda. Değiştirilmemesi durumunda kiracılar yıl sonunda ödemelerden yüzde 15 oranında kısmaya gidebilecek.

VERGİDEN MUAF GELİR ARTACAK
2014 yılında çalışanlara brütten daha fazla net gelir kalacak. Yıllık gelirden muaf miktar 8 bin 130 Euro'dan 8 bin 354 Euro'ya yükselecek. Çocuk sahiplerinin vergi muafiyeti miktarı da 4 bin 268 Euro'dan 4 bin 440 Euro olacak.

POSTA ÜCRETİ ARTACAK
Yeni yılla birlikte standart mektup ücreti 2 Cent zamlanarak 60 Cent olacak. İadeli taahhütlü göndermeler 10 Cent artarak 2,15 Cent'e kilo ücretinde ise 9 Cent'lik zam gelecek.

ALACAK TAKİP ŞİRKETLERİ DAHA FAZLA BİLGİ VERMEK ZORUNDA KALACAK
Almanya'da halkı yakından ilgilendiren konulardan birisi de alacak takip şirketlerinin (Inkasso) daha fazla bilgi verme zorunluluğu olacak. 2014 Kasım ayından itibaren hukuk ve inkasso büroları vatandaşlardan ödeme talep ederken kimin için, neden ve hangi miktarda ödeme talep ettiklerini detaylı şekilde bildirmek zorunda kalacaklar. Vatandaş böylece talep edilen ödemenin haklı veya haksızlığını daha detaylı görebilecek.

HARTZ IV DOKUZ EURO ARTACAK
Sosyal yardım ve Hartz IV yıllık dönüşüm nedeniyle yaklaşık bir Euro artacak. Sosyal yardımla geçinen bir kişi ayda 391 Euro alacak. Bu 9 Euro'luk bir artış anlamına geliyor. Altı ve 14 yaşlarında çocuklar için ise ayda altı Euro daha fazla ödeme yapılacak.

AB'DE TELEFON GÖRÜŞMELERİ UCUZLAYACAK
Avrupa Birliği ülkeleri arasında telefon ücretleri ucuzlayacak. 1 Temmuz 2014'ten itibaren dakikası 23 Cent olacak. AB içinde farklı ülkedeyken gelen telefon ücreti dakikası altı Cent olacak. Mesaj göndermek ise 7 Cent'e mal olacak.

GAYRİMENKUL VERGİSİ ARTACAK
Bina satın alanlar için yeni yıl daha pahalı olacak. Bina vergisi (Grunderwerbsteuer) yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükselecek. Bremen, Aşağı Saksonya ve Schleswig- Holstein eyaletlerinde daha pahalı olacak.

UÇAK GECİKMELERİNDE YOLCULAR TAZMİNAT TALEP EDEBİLECEK
Demir yollarındaki gecikmelerden sonra şimdide uçaklardaki gecikmeler de yolculara tazminat ödenecek. Yolcular Ocak ayından itibaren uçak gecikmelerinde tazminat talep etmek için havayolu şirketine başvurabilecekler. Bunun için yolcunun önce havayolu şirketine başvurması gerekiyor. Eğer sekiz hafta içinde bir cevap alamazsa Toplu Taşıma Tahkim Birimi'ine (Schlichtungsstelle für den offentlichen Persönenverkehr) başvurabilecek.
CİHAN

Yorumlar