Almanya: Ukrayna için elde ettiğimiz kazanımlar heba edilmemeli

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier’in başkanlığında Berlin’de Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin’in arasında gerçekleşen Ukrayna zirvesinde...

Google Haberlere Abone ol
Almanya: Ukrayna için elde ettiğimiz kazanımlar heba edilmemeli

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier’in başkanlığında Berlin’de Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin’in arasında gerçekleşen Ukrayna zirvesinde tarafların karşılıklı ateşkes için mutabakata varmaları Başbakan Angela Merkel’i harekete geçirdi. Başbakan Merkel, ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ikili görüşmelerde bulundu. Merkel-Obama-Hollande üçlüsü, Rusya’ya ‘ateşkese uy’ çağırısında bulunarak, Rusya’dan doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı silahlı birliklere silah sevkiyatını durdurmasını istediler. Steinmeier daha önce de “Şimdi önemli olan karara bağlanan ortak noktaların mümkün olduğunca hızlı biçimde hayata geçirilmesidir.” uyarısında bulunmuştu.

Başbakan Merkel’in Obama ile yaptığı telefon konferansıyla ilgili açıklamalarda bulunan Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, “Her ikisi de ateşkesin hızlı biçimde hayata geçirilmesinin öneminin altını çizdiler. Bunun için öncelikle Rusya, kendi üzerine düşenleri yerine getirmeli, ateşkese uyulması için Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılar üzerinde etkili olmalıdır. Ayrıca, Rusya topraklarından Ukrayna’ya yeni silahlar ve savaşçıların geçişleri de engellenmelidir.” dedi. “Karşılıklı ateşkes yolunda elde edilen kazanım şanslarının heba edilmemesi gerektiğinin” de altını çizen Seibert, ortak hedefin Ukrayna’nın istikrarının sağlanması olduğunu kaydetti.

Aynı konuda Başbakan Merkel’in Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptıkları telefon konuşmasına da değinen Seibert, “Partnerlerin tamamı dışişleri bakanlarının 4’lü zirvede elde ettikleri sonuçları desteklediler. Karşılıklı ateşkesin aciliyetinin altını çizdiler.” bilgilendirmesinde bulundu. İlgili ateşkesin ilanı için Ukrayna hükümet yetkilileri, Rusya hükümetinden yetkililer, AGİT’den gözlemciler ve ayrılıkçı güçlerin temsilcilerinin bir araya gelmelerinin önemli olduğunu belirten Seibert, Merkel-Hollande ikilisinin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile de görüşeceklerini hatırlattı.

CİHAN

Yorumlar